Setari Cookie-uri

Ce spun dintii despre sanatatea ta

Zambeste unui medic si acesta va vorbi deja despre starea ta de sanatate! De ce? Pentru ca diferite carente ale organismului determina diferite probleme la nivelul cavitatii orale si invers!

Petele albe de pe gingii, obraji sau limba

Ce spun dintii despre sanatatea ta

Acestea apar cel mai des la nivelul limbii si sunt foarte dureroase. Uneori sunt foarte mici incat pacientul abia le observa. Existenta aftei bucale releva fie scaderea imunitatii mucoasei orale, dar cel mai des o stare supraseptica la nivelul gurii, adica sunt prea multi microbi in gura. Acestia pot proveni de la placa dentara (tartru), de la cariile netratate, de existenta unui focar de infectie dentar sau amigdalian (de exemplu in timpul racelii), dar si de la lucrari stomatologice, de scoatere a unor infectii etc.

Modificarile de culoare

Dintii ingalbeniti

Dintii se ingalbenesc in mai multe situatii: dentina este afectata – dintele se devitalizeaza, atunci cand persoana respectiva fumeaza sau cand igiena orala este insuficienta. Dintii isi pot modifica culoarea si atunci cand se pateaza, aceasta in conditiile in care persoana respectiva consuma multe alimente si substante care pateaza smaltul: vin, afine, cafea, ciocolata, struguri negri, dulciuri cu coloranti etc.

De asemenea dintii se ingalbenesc odata cu varsta prin imbatranirea dentinei.

Citește și:

Dinti patati

Administrarea de tetraciclina la varste fragede precum si de alte medicamente poate determina modificari ale smaltului si culorilor dintilor. Spre exemplu administrarea de tetraciclina la varste fragede produce o patare negricioasa a dintilor, un aspect foarte inestetic.

Cand dintii sunt gri

Aceasta culoare tradeaza o imbatranire puternica a dentinei. Aceasta poate fi cauzata din lipsa de calciu si alte vitamine in corp, precum si de fumat sau de infectarea dintelui “innegrit” care devine devitalizat. O astfel de situatie trebuie intotdeauna investigata medical. Cele mai frecvente cauze ale dintilor innegriti sunt infectii la radacina acestor dinti (infectii apicale) care sunt atat de puternice incat perturba imunitatea intregului organism si pot evolua in ani de zile, dar nu dor pentru ca sunt inchistate. De aceea multe alte tulburari pot surveni din cauza acestei stari septice: sindrom febril, sinuzite, afectarea sinusurilor daca acele radacini comunica cu sinusurile maxilare etc.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Mai 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.