Setari Cookie-uri

Maseaua de mine - o problema sau nu?

Statisticile arata ca 25% din populatia Romaniei nu a avut niciodata masele de minte. Restul de 75% se confrunta, la varsta adulta de cele mai multe ori, cu mari neplaceri cauzate de aparitia celui de-al treilea molar.

Comunicat de presa

In cazul in care arcada nu este suficient de incapatoare, molarii pot erupe in pozitii incorecte sau raman impactati in maxilar, afectand astfel restul dintilor. Gingia inrosita sau inflamata, dureri de maxilar sau de cap prelungite, respiratie cu miros neplacut, schimbarea pozitiei, culorii sau sensibilitatii dintilor, sunt doar cateva dintre simptomele molarilor impactati.

Sfatul medicului…
Netratate, problemele molarilor impactati pot duce la complicatii precum boli gingivale, infectii severe, inghesuirea dintilor, carii, chisturi. In unele cazuri, eruptia maselei de minte nu prezinta simptome deranjante care sa determine un consult de specialitate.

In momentul in care are loc eruptia maselei de minte, este recomandata o vizita la cabinetul stomatologic. O radiografie dentara arata exact pozitia molarilor, daca este necesara o extractie, sau daca maselele deja erupte ridica probleme. Putem vorbi si de operatie chirurgicala, in cazul in care maseaua se afla sub gingie sau in maxilar. Decizia unei extractii se ia in functie de gravitatea situatiei, insa de preferat ar fi sa se urmareasca evolutia in timp a unei masele de minte si sa se remedieze eventualele probleme pe parcurs”, a declarat dr. Simona Humeniuc, medic specialist chirurgie orala, Clinica Stomatologica Multident.

Citește și:

Cand arcada nu este suficient de mare pentru a permite eruptia molarilor intr-un aliniament util mestecarii alimentelor, atunci cand maselele au iesit partial si afecteaza pozitia celorlalti dinti, cand exista riscul de chisturi si tumori, sau inainte de montarea unui aparat ortodontic pentru indreptarea danturii, se recomanda extractia maselei de minte.

Interventia are loc sub anestezie locala, administrata sub forma injectabila. Dupa operatie se poate resimti un discomfort, durerea fiind ameliorata prin administrarea de analgezice. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda antibiotice pentru evitarea infectiilor. In urmatoarele 24 de ore trebuie evitate alimentele tari, bauturile fierbinti si cele alcoolice. Procesul de vindecare poate dura de la cateva saptamani, la cateva luni.

Foto@Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.