Setari Cookie-uri

Aliati si inamici pentru dintii tai

Cele bune sa se adune, cele rele sa se spele! Cele mai bune si cele mai rele 5 alimente pentru dintii nostri - doctor specialist Dana Caranovic

5. Capsunile – vine sezonul lor si ne bucuram sa va spunem ca acestea sunt un mare aliat al zambetului sanatos; contin acid malic, un inalbitor natural pentru dinti. Atentie insa ca semintele lor pot intra intre dinti si pot fi greu de indepartat. Asigura-te ca ai ata dentara pentru o curatare corecta!

Cele rele sa se spele!

Regula de baza: daca pateaza fata de masa, iti va pata si dintii.

6. Oricare dintre dulciurile tari, cu zahar, de la bomboane, acadele, dropsuri mentolate, sau caramele contine foarte mult zahar, unele se lipesc de dinti si favorizeaza aparitia bacteriilor si cariilor. In plus, exista tentatia de a le mesteca, ceea ce poate duce la craparea dintilor sau dislocarea prombelor. In aceeasi categorie intra si fructele uscate, care adera la dinte.

7. Covrigii – alegem uneori covrigii pentru o gustare pentru ca ne gandim ca nu sunt dulci si nu ne afecteaza dintii. Insa carbohidratii din covrigi sau biscuiti se transforma in zaharuri foarte repede in cavitatea bucala afectand smaltul dintilor. In plus, covrigii si in general produsele din coca raman lipite de dinti si favorizeaza aparitia bacteriilor si, implicit, a cariilor. In aceeasi categorie intra si chipsurile din cartofi sau cartofii prajiti.

Citește și:

8. Vinul – rosu sau alb, ambele coloreaza si dauneaza smaltului, fiind si unele dintre alimentele ce contin acid eroziv. De fapt, o regula foarte simpla ne spune ca acele alimente care pateaza fata de masa si ingrijoreaza o gospodina ne vor pata la fel de tare si dintii. In aceeasi categorie intra si cafeaua sau ceaiul negru!

9. Muraturile – greu de crezut, dar muraturile afecteaza smaltul puternic, din cauza aciditatii lor rezultate in urma conservarii, cauzand in unele cazuri uzura mai rapida a dintelui. E recomandat sa nu mancam muraturi mai mult de o data pe zi si atunci cu un aliment care sa compenseze aciditatea.

Vizionare placuta


Kudika
1 Mai 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.