„De fiecare data cand avem o solicitare pentru albirea dintilor recomandam acest procedeu doar persoanelor ale caror afectiuni dentare sunt tratate si care au dintii in perfecta stare de sanatate. Pacientul nu trebuie sa aiba carii, afectiuni ale gingiei, probleme infectioase si un lucru foarte important – sa aiba o igiena foarte buna si sa stie ca acest lucru inseamna mult mai mult decat rutina zilnica de spalare pe dinti”, explica Dr. Andra Custura, medic stomatolog la clinica Andra Smile.

Procedeul de albire dentara este recomandat sa se realizeze doar in cabinetul stomatologic, unde medicul decide daca esti un bun candidat pentru albire si tot cu el incepi acest proces. Cel mai bun moment pentru albire este imediat dupa igienizarea profesionala pentru ca atunci suprafata dintelui este curata. O consultatie ulterioara la cateva zile dupa albire ii va arata medicului dentist daca ai nevoie de un agent de desensibilizare cum ar fi o fluorida topicali care sa te scape de sensibilitatea dintilor.

Sfaturi dupa albirea dintilor Evita alimentele interzise

Asemenea unei coli de hartie, dantura proaspat albita absoarbe colorantii mult mai usor decat atunci cand dentina nu e expusa agentilor inalbitori. Doctorul stomatolog recomanda evitarea in prima saptamana a consumului de fructe si legume ce pot pata smaltul dintilor, de exemplu cirese, fructe de padure, sfecla rosie sau capsuni. Sosurile colorate, precum cel de tomate sunt si ele daunatoare dintilor. Spala-ti dintii imediat dupa masa pentru a reduce efectul. In plus alimentele se servesc intotdeauna la temperatura camerei, pentru ca dupa tratamentul de albire sensibilitatea dentara creste.

Ai grija la bauturi

Vinul rosu si cafeaua pot reduce de asemenea rata de succes a tratamentului de albire, cauza fiind actiunea agentilor cromogenici care sunt continuti de aceste alimente. De asemenea se recomanda consumul sucului de portocale utilizand paiul, deoarece aciditatea poate dauna smaltului dintelui, proaspat supus tratamentului cu peroxid de hidrogen. Desi este considerata o bautura sanatoasa, stomatologii sustin ca ceaiul (in special cel negru) poate provoca mai multe pete chiar si decat cafeaua.

Adio tigari

Daca iti doresti ca stralucirea dintilor sa persiste, renunta la fumat. Nu doar tigarile intra in aceasta categorie, dar si trabucurile.

Pasta de dinti potrivita

Se recomanda evitarea pastelor de dinti abrazive si in schimb utilizarea unei uneia cu efect de albire, insa intotdeauna cere sfatul medicului care sa ti-o recomande pe cea potrivita. Desi pasta de albire a dintilor poate inlatura petele de tutun, de ceai, cafea, folosind-o in fiecare zi poate dauna dintilor. „Pasta de dinti de albire poate fi prea abraziva daca este folosita zilnic. Multe produse de acest tip contin particule abrazive care actioneaza asupra smaltului. Pot duce la sensibilitate dentara”, adauga dr. Andra Custura. De asemenea si periuta de dinti ar trebui schimbata si adaptata noii flore bucale.

Foloseste bircabonatul de sodiu

Dupa tratamentul de albire, poti continua ingrijirea dintilor tai cu tratamente naturale. O metoda buna de albire a dintilor (la care poti apela din cand in cand) este combinarea bicarbonatului de sodiu cu un praf de sare si cu jumatate de lingurita de peroxid de hidrogen. Amestecul poate fi intins pe dinti cu degetul sau cu periuta si, lasat cateva minute, apoi curatat cu delicatete, fara apasare puternica.

Consuma zilnic fructe

O solutie naturala si simpla ale carei efecte apar insa mai tarziu este consumul de fructe cu pulpa tare. Merele si morcovii au cel mai bun efect: curata dintii, iar acidul continut in cantitate moderata poate albi in mod natural dintii.

Nu face un obicei din albirea dentara

Prea multa sedinte de albire dentara pot duce la un rezultat cu totul opus decat ceea ce-ti doresti. „Obsesia pentru dintii albi poate sa duca la devitalizarea acestora si de aceea intotdeauna trebuie urmarite indicatiile medicului. Eu imi fac albire cam o data la doi ani, apoi intretinuta de pasta de dinti cu efect de albire, si le recomand si altora insa, cu responsabilitatea la pachet de a avea grija de dinti, de stilul de alimentatie si hidratare, de igiena si nu in ultimul rand de rezolvarea oricarei mici probleme aparute in cavitatea bucala si stoparea ei in acel stadiu incipient.”, completeaza dr. Custura.

***

Mai multe informatii pe www.andrasmile.ro.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: