Setari Cookie-uri

Ce este tartrul si cum scapam de el?

Tartrul (sau "piatra" de pe dinti, cum i se mai spune, in mod popular) este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara ,"de lapte''. In procesul de acumulare al tartrului participa mai multi factori cum ar fi modificarea cantitativa si calitativa a salivei cat si continutul de substante minerale ce provin din consumul unor anumite alimente (mazare, spanac, fasole).

Sursa foto: Shutterstock.com

Detartrajul se poate realiza cu instrumentar manual, cu aparate cu ultrasunete sau cu aer comprimat (sonic).Tartrul subgingival se curata cu chiurete speciale, manual, numai prin dislocare, iar cel supragingival cu aparatul cu ultrasunete cat si cu instrumentarul manual. Fiecare detartraj este urmat de sedinta de periaj profesional in care, utilizand o periuta rotativa si o pasta speciala, se elimina ultimile resturi, se lustruiesc dintii si se intarzie, astfel, viitoarele depuneri de tartru.

Indepartarea tartrului nu se poate face acasa, cu obiecte ascutite, prin razuire sau aplicand diferite substante toxice! Detartrajul se efectueaza pe toti dintii, nu doar pe cei unde tartrul este vizibil, si numai de catre medicul stomatolog! Detartrajul nu trebuie amanat pe motiv ca tartrul solidarizeaza dintii. Mobilitatea dintilor este determinata de tartru impreuna cu microbii din el, iar prin amanarea detartrajului, boala parodontala avanseaza, iar tratamentul ei este intarziat.

Citește și:

Mentinerea sanatatii dintilor

Printr-o tehnica de periaj corecta, cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara), folosind perii moi impreuna cu o pasta ce contine fluor, intrebuintand ata dentara si apa de clatit gura (foarte putin utilizate, din pacate, in Romania), nu numai ca ingreunam formarea tartrului si aparitia cariilor, dar prevenim si bolile parodontale (gingivita, parodontopatia).

Detartrajul are efecte benefice si la nivel estetic, deoarece, prin indepartarea petelor extrinseci, ofera cavitatii bucale o senzatie de curatenie. Pentru mentinerea unei igiene bucale adecvate si prevenirea problemelor dentare ulterioare trebuie vizitat medicul stomatolog pentru control cat si pentru efectuarea unui detartraj, in mod regulat, o data la 6 luni, iar fumatorii o data la 3 luni.

Un articol de Dr. Mufid Khatib, Medic stomatologie generala I.D.A., Israel

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
26 Aprilie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.