Stomatita este o afectiune comuna, provocata de infectia mucoasei bucale cu diferiti germeni (virusuri, bacterii, fungi), de alergii sau de microtraumatisme ce provoaca ulceratii mecanice. Desi in mod normal este o afectiune banala, stomatita poate fi severa la persoanele imunodeprimate. Ulceratiile, deosebit de dureroase, pot fi situate pe partea interioara a buzelor, pe mucoasa obrajilor sau pe limba.

7 Motive sa pui DAFIN in mancare

Uneori aceste ulceratii pot fi suficient de extinse ca sa afecteze masticatia si inghitirea hranei, insa indiferent de gravitate este o sursa certa de discomfort.

stomatitaFoto interior si prima pagina: leungchopan, Shutterstock

Ce produce stomatita

Cauza stomatitei aftoase nu este bine cunoscuta. Se banuieste ca factorii care prodc ulceratiile sunt multiplii, de natura infectioasa, de origine virala (herpes, varicela), alergica (la rasinile sintetice din care sunt facute unele aparate dentare), toxica, ulceratie mecanica, micoza.

Se stie ca mucoasa cavitatii bucale este populata de o flora microbiana saprofita, care nu este patogena in conditii normale, insa in anumite conditii poate ataca mucoasa bucala. Organismul, nefiind programat sa lupte impotriva acestor bacterii, care in mod normal protejeaza de alte infectii, ignora atacurile si zona infectata se ulcereaza.

Au mai fost incriminate alergii la cafea, ciocolata, branza, nuci, citrice sau unele medicamente.

Aparitia stomatitei este favorizata de o igiena precare a cavitatii bucale, de fumat, consum de alcool sau de o stare generala proasta (malnutritie, convalescenta, scaderea imunitatii dupa o infectie).

Stomatita nu este o afectiune contagioasa si nu se ia in urma sarutului.

Simptome stomatita

Simptomele si gradul de discomfort difera de la persoana la persoana si in functie de factorul care a declansat boala. Cele mai comune sunt:

  • leziuni in cavitatea bucala, de obicei in interiorul buzelor, al obrajilor sau pe limba;
  • ulceratii rosiatice la baza si cu o crusta galbuie sau albicioasa;
  • dureri ale cavitatii bucale, accentuate in timpul alimentatiei si de cresterea salivatiei;
  • senzatia de arsura bucala
  • in majoritatea cazurilor nu sunt prezente stari febrile;
  • leziunile se vindeca in general in 7 pana la 14 zile;
  • afectiunea tinde sa recidiveze.

Diagnosticul:

Este pus de obicei doar pe baza examenului cavitatii bucale. Trebuie sa se diferentieze de alte forme de stomatita si de alte afectiuni ale cavitatii bucale. Rareori sunt necesare alte analize constand in teste de sange, examen bacteriologic pentru indentificarea microbului din vezicule sau biopsie din mucoasa bucala.

Tratament pentru stomatita

Nu se recomanda antibiotice in mod curent pentru stomatita. Tratamentul este simptomatic, scopul urmarit fiind reducerea durerii si sporirea remiterii leziunilor de pe mucoasa bucala. Pentru durere se prescriu analgezice iar pentru a grabi vindecarea se recomanda cresterea consumului de lichide si igiena orala corespunzatoare.

Trebuie evitate alimentele excesiv de reci sau de fierbinti, mancarurile picante, sarate sau acide ce pot cauza iritatia suplimentara a mucoasei bucale.

Recuperarea completa poate durea 10 – 20 de zile, pana cand tesutul inconjurator reface zonele de mucoasa lezate.

Terapii naturale eficiente in stomatita

Pentru a grabi vindecarea puteti folosi urmatoarele remedii naturiste:

Tot ce trebuie sa stii despre stomatita
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: