Setari Cookie-uri

Sensibili la rece si dulce

Durere scurta si ascutita la rece, cald, dulce sau acidulat? Probabil ca suferi de sensibilitate dentara sau, in limbaj medical, hipersensibilitate dentinara.

Durere scurta si ascutita la rece, cald, dulce sau acidulat? Probabil ca suferi de sensibilitate dentara sau, in limbaj medical, hipersensibilitate dentinara.

Pana la 57% dintre adulti au dintii sensibili la un moment dat, iar in cazul persoanelor care sufera de afectiuni parodontale, hipersensibilitatea se asociaza in aproape 98% din cazuri. Date din Spania si Marea Britanie arata ca aproximativ 20% dintre pacientii aflati in tratament intr-un cabinet dentar sufera de hipersensibilitate in timpul sau dupa igienizarea profesionala. Cei mai afectati sunt adultii cu varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani.

Cum se manifesta sensibilitatea dentara?
Cand gingiile se retrag de pe dinte, lasand descoperita o portiune din radacina, sau smaltul este indepartat de la suprafata dintelui, tesutul din interior (dentina), este expus mediului cavitatii bucale. Dentina contine o multitudine de canalicule microscopice, in care se gaseste un fluid, ce inconjoara terminatii nervoase conectate cu pulpa dintelui (tesutul moale din interiorul dintelui care asigura vitalitatea acestuia). Stimulii reci, calzi, dulci sau acizi cauzeaza miscari ale fluidului din canaliculele dentinei, ce stimuleaza terminatiile nervoase, provocand durerea.

Citește și:

Ce produce sensibilitatea dentara?
Expunerea dentinei poate avea cauze multiple. Cele mai frecvente sunt: periajul incorect, cu miscari orizontale in zona gingiei, afectiuni ale gingiei care duc la descoperirea radacinilor, indepartarea smaltului de pe suprafata dintelui, prin fracturi sau prin tocire, datorita frecarii sau scrasnirii dinţilor (bruxismului), precum si distrugerea smaltului prin carii sau eroziuni datorate consumului de alimente sau bauturi acide.

Tratamente disponibile
Controlul hipersensibilitatii se poate realiza cel mai frecvent, utilizand o pasta de dinti desensibilizanta sau prin tratamente in cabinetul stomatologic - cu produse profesionale.

Pastele de dinti desensibilizante obisnuite, cu saruri de potasiu, pentru igiena orala zilnica actioneaza prin blocarea durerii. Instalarea efectului acestora necesita timp, iar stimulii continua sa ajunga la terminatiile nervoase prin canaliculele deschise.

Citește și:

Mult mai eficiente, produsele desensibilizante profesionale actioneaza prin obturarea canaliculelor si duc la ameliorarea durerii rapid, eficace si de durata. De obicei, aceste produse folosesc diferite substante chimice care au capacitatea de a precipita in canaliculele deschise.

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.