Setari Cookie-uri

SOS: Pietrele la rinichi pot fi indepartate cu unde de soc!

Litiaza renala poate fi cu usurinta numita boala maturitatii, din moment ce o persoana din 10 dezvolta de-a lungul vietii pietre la rinichi (calculi renali). Cele mai frecvente cazuri se intalnesc la pacientii cu varste cuprinse intre 30 si 45 de ani, barbatii fiiind de trei ori mai afectati decat femeile.

Pietrele la rinichi, rezultatul unui dezechilibru mineral

Pietrele la rinichi, cunoscute in termeni medicali sub numele de litiaza renala sau calculi renali, se caracterizeaza prin prezenta unor saruri minerale precipitate la nivelul rinichilor. Acestea pot ramane in zona renala sau se pot deplasa catre vezica urinara, blocand ureterele si afectand traseul normal al urinei. Uneori, drumul calculilor poate fi asimptomatic dar in general eliminarea lor produce o durere foarte puternica.

Calculii renali apar atunci cand exista un dezechilibru intre apa, sarurile, mineralele si alte substante din urina. Aceste modificari stabilesc tipul de calcul care se formeaza, cei mai multi fiind alcatuiti din saruri de calciu. Factorii care determina cresterea nivelului de calciu din urina si provoaca aparitia calculilor sunt hidratarea insuficienta (mai putin de 2 l de apa pe zi), o alimentatie inadecvata (exces de proteine sau subnutritie), apa cu un continut crescut de calciu si stresul, toate acestea pe fondul unor disfunctii metabolice.

Calculii renali, mosteniti in familie

Factorii genetici au un rol important in aparitia si dezvoltarea “pietrelor la rinichi”, facand din litiaza renala o predispozitie mostenita de mai multe generatii la rand. O alta cauza a litiazei renale, rar intalnita, este productia crescuta de hormoni de catre glandele paratiroide care duc la cresterea calciului in sange si formarea de calculi renali.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
23 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.