Setari Cookie-uri

7 semne si simptome ca ai infectie urinara

Infectiile urinare sunt frecvente la femei, anatomia aparatului urinar feminin permitand predispozitia spre infectii joase.

Infectia urinara trebuie tratata corect, deoarece tratamentele la intamplare pot duce la scaderea capacitatii functionale a rinichilor.

Infectie urinara cauze

  • uretra scurta la femeie faciliteaza patrunderea bacteriilor cu usurinta in vezica urinara;
  • Contactul sexual frecvent, prin facilitarea patrunderii bacteriilor din flora vaginala prin orificiul uretral, situat in apropierea celui vaginal. Specialitii recomanda femeilor ca dupa contactul sexual sa mearga la toaleta pentru a urina, in felul acesta microorganismele sunt impiedicate sa ajunga in vezica urinara.
  • Consumul scazut de lichide;
  • Urinarile rare.
  • Scaderea imunitatii;
  • Infectiile genitale – vaginitele;
  • Litiaza renala – pietrele la rinichi;

infectie urinara Foto: Vladimir Gjorgiev, Shutterstock

Infectie urinara simptome

Infectiile urinare la femei, in special cele joase ca cistita, pot avea simptomatologie discreta. Importanta depistarii infectiilor urinare si decizia de a merge la medic sunt importante pentru ca infectiile urinare care recidiveaza frecvent pot conduce la complicatii infectioase, de exemplu pielonefrite acte care pot evolua treptat in cazul neglijarii tratamentului spre insuficienta renala.

Citește și:

De asemenea glomerulonefritele acute nu sunt excluse din riscul complicatiilor. Infectiile urinare joase sunt frecvente la femeia tanara, activa sexual, de aceea un prognostic nefavorabil la o varsta tanara ar fi foarte trist.

Va prezentam mai jos principalele semne si simptome ale infectiilor urinare pe care este bine sa le aveti in vedere si sa consultati medicul ori de cate ori este nevoie.

Urinarile frecvente

Daca observati ca mergeti des la baie desi nu ati crescut ingestia de lichide, atunci exista fie suspiciunea unei infectii urinare, fie a unei sarcini.

Este indicat in aceasta situatie sa mergeti la medic pentru un examen sumar de urina si eventual o urocultura. Un test de sarcina in situatia in care exista posibilitatea de a fi insarcinata este de asemenea util.

Usturimi la urinare

Un alt simptom care ridica suspiciuni de inectiue urinara joasa. Usturimile a urinare apar frecvent in ITU (infectii ale tractului urinar), dar pot sa apara si atunci cand exista o iritatie in zona orificiului uretral. Adesea aceste usturimi, daca au drept cauza o infectie urinara joasa (cistita sua uretrita), se asociaza cu tenesme, urmatorul simptom de care vom vorbi.

Citește și:

Tenesme – senzatia de urinare incompleta

Tenesmele urinare se refera la senzatia de urinare incompleta. Acest simtpom este specific infectiilor urinare si se asociaza frecvent cu usturimile uretrale si urinarile frecvente.

Urina tulbure sau urat mirositoare

Daca observati ca urina isi modifica mirosul, culoarea si transparenta, este cazul sa va adresati medicului. Urina la omul sanatos are culoare usor galbuie, miros specific si este clara, transparenta. In cazul infectiilor si bolilor renale urina poate capata diferite mirosuri (de mere, miros amoniacal, fetid etc.), culori (maronie sau rosie in hematurii, portocalie etc.), tulbure (neclara).

Febra si frisoane

Atat febra cat si frisonul nu sunt specifice infectiei urinare, ci infectiei in general. Insa daca unul sau mai multe din simptomele/semnele de mai sus asociaza febra si frison, atunci trebuie sa va prezentati la camera de garda a seriviciilor de urgenta.

Citește și:

Senzatie de presiune si sensibilitate in abdomenul inferior

O senzatie de presiune, de greutate in abdomenul inferios si sensibilitatea la palpare poate anunta prezenta unei infectii urinare.

Sunt insa si alte patologii care se pot manifesta prin aceste simptome, cum ar fi cele genitale sau colonice.

Dureri la nivelul trunchiului

In infectiile urinare inalte durerea apare in zona laterala a trunchiului, sub coaste, sau in spate – durerea renala.

Aceasta durere poate sa apara si in litiaza urinara, dar si in infectiile urinare inalte.

Este recomandam sa va prezentati la medic cat mai repede pentru ca aceste dureri adesea anunta o boala grava.

Iti recomandam sa citesti si:

Scapa de CISTITA - Tratamente Naturiste eficiente

5 Analize medicale pentru INFECTII URINARE

Semne premonitorii ca ai probleme cu rinichii

15 Tratamente naturiste pentru INFECTII URINARE

Citește și:

Foto prima pagina: Piotr Marcinski, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
6 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.