Setari Cookie-uri

Berea te scapa de PIETRE la RINICHI

Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul American de Epidemiologie, introducerea unui consum moderat de bere in dieta poate scadea riscul de aparitie a pietrelor la rinichi.

Comunicat de presa

Studiul, realizat in Finlanda, pe subiecti masculini cu o dieta care include un consum moderat de bere, a demonstrat ca incidenta pietrelor la rinichi poate scadea cu 40%.

Doctorul Tero Hirvonen de la Institutul de Sanatate Publica din Helsinki, coordonatorul studiului, afirma ca aceste posibile efecte ale consumului moderat de bere nu pot fi puse pe seama unui anumit ingredient al acestei bauturi, ci este rezultatul unui cumul de elemente pe care berea le contine – de la ingredientele sale naturale, la ponderea de peste 90% pe care o are apa in compozitia sa.

„Studiul vine sa aduca o confirmare stiintifica unor obiceiuri, sa le spunem, mai degraba populare. Este binecunoscuta recomandarea de a bea bere pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi. Iata insa ca exista si dovezi stiintifice in acest sens, asa ca iubitorii berii au un motiv in plus de bucurie. In mod evident insa avand grija sa nu depaseasca limitele unui consum de bere moderat” a declarat CorinaZugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Citește și:

Pietrele la rinichi sunt depuneri bogate in calciu care, daca ajung in uretra, pot bloca fluxul urinei cauzand dureri mari si posibile leziuni ale rinichilor. Studiul a fost realizat in Finlanda, pe un esantion de peste 27.000 de barbati cu varste cuprinse intre 50 si 69 de ani.

Rezultatele au aratat ca un consum moderat de bere reduce riscul de a dezvolta pietre la rinchi cu 40%. Studiul este cu atat mai valoros pentru iubitorii berii avand in vedere ca nicio alta bautura testata in acest studiu, fie ea alcoolica sau nonalcoolica, nu a modificat pericolul aparitiei acestei afectiuni. Printre bauturile care au mai fost testate se numara si laptele, sucurile de fructe si ceaiul.

Studiul indica faptul ca alcoolul si cantitatea de apa continute de bere concura la cresterea fluxului de fluide, reducand astfel riscul acumularii de pietre. Mai mult, continutul de alcool este cel care creste procesul de eliminare a calciului, vinovat de formarea pietrelor la rinichi. Aceste descoperiri sunt completate de faptul ca hameiul are capacitatea de a inhiba elimiarea calciului din oase, fapt care conduce la incetinirea dezvoltarii calculilor renali.

Citește și:

Friends having a round of beer in a pub @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
24 Septembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.