Setari Cookie-uri

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre INCONTINENTA URINARA

Incontinenta urinara este definita prin pierderea involuntara a urinei, ce este catalogata drept un simptom si nu un diagnostic.

6) Pot aparea diverse complicatii daca nu se trateaza la timp. Un studiu realizat in Romania arata ca desi 98% dintre femeile care pierd urina constant sunt ingrozite de acest fapt, doar un sfert dintre ele se adreseaza medicului pentru tratament. “Multe femei considera, avand in vedere nasterea si varsta inaintata, ca aceste pierderi de urina sunt normale si incearca sa le atenueze cu ajutorul unor proceduri traditionale. Riscurile neprezentarii la medic sunt legate de scaderea calitatii vietii, aparitia infectiilor, iritatiilor, inflamatiei sau a pruritului local”, adauga conf. dr. Ion Daniel.

7) Afecteaza viata sexuala. Din cauza imposibilitatii de a mentine o igiena genitala constanta, precum si a posibilitatii de a pierde urina in timpul actului sexual, femeile au tendinta de a-si indeparta partenerul si a limita cat mai mult posibil viata intima.

Citește și:

8) Tehnicile moderne chirurgicale, eficiente in 90% din cazuri. Tratamentul chirurgical al incontinentei urinare se practica de peste 100 de ani, avand o multitudine de procedee cu rate de succes variabile. Insa cel mai des utilizat in zilele noastre este cel care foloseste proteze de tipul plaselor de polipropilena, numite bandelete. “Montarea chirurgicala a bandeletelor a revolutionat tratamentul incontinentei urinare de efort datorita simplitatii metodei, caracterului minim invaziv, precum si al recuperarii postoperatorii rapide. Practic, bandeleta joaca rolul unui <hamac> care sustine uretra, o repozitioneaza si ii reda functia de a mentine continenta”, afirma conf. dr. Ion Daniel.

9) Operatia se realizeaza cu anestezie rahidiana sau chiar locala. Toate posibilele neplaceri legate de folosirea anesteziei generale, tind si ele sa dispara datorita folosirii anesteziei rahidiene sau chiar a anesteziei locale. Dupa cele 10-15 minute, cat dureaza operatia de montare a bandeletei, pacienta ramane la pat circa 6 ore pana cand se remite efectul anesteziei.

Citește și:

10) Internare de o zi, recuperare imediata. Pacienta poate fi externata chiar a doua zi si se recomanda sa-si reia activitatea fizica regulata. Datorita agresiunii scazute a operatiei, care presupune doar trei mini-incizii, una de 2-3 cm si celelalte doua de 1 cm, recuperarea postoperatorie se face rapid. Pacienta nu trebuie sa revina la medic pentru scoaterea firelor deoarece acestea sunt resorbabile.

Pentru prevenirea recidivelor se recomanda mentinerea unei greutati normale, care sa nu forteze perineul, precum si antrenamentul muschilor pelvini prin exercitii musculare care sa mentina tonusul.

Conf. univ. dr. Ion Daniel este medic primar chirurgie generala, seful Clinicii Chirurgie III, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, avand supraspecializare in chirurgia ginecologica si in chirurgia incontinentei urinare.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.