Inca privita ca subiect tabu, incontinenta urinara este o problema cu care se confrunta multe femei din intreaga lume, mai ales dupa varsta de 50 de ani.

Incontinenta urinara de efort (IUE) denumita si incontinenta urinara de stres afecteaza milioane de femei din intreaga lume, fiind cea mai frecventa forma de incontinenta urinara in randul femeilor.

Aceasta afectiune se manifesta prin pierderea involuntara de urina in situatii care cresc presiunea asupra musculaturii pelvine – cum ar fi efortul fizic, tusea, stranutul, rasul sau anumite pozitii corporale.

Printre factorii de risc care conduc la aparitia incontinentei urinare de stress putem aminti: obezitatea, nasterile pe cale vaginala, varsta mai inaintata (50+), tusea cronica, dar si menopauza.

“Incontinenta urinara de efort nu determina probleme majore de sanatate. Cu toate acestea, afectiunea este resimtita uneori de catre paciente ca fiind o adevarata infirmitate. Persoanele care sufera de incontineta urinara evita sa mai iasa in public si se confrunta, deseori, cu iritatii locale vaginale si infectii urinare recurente” mentioneaza dr. Simona Filip, medic specialist chirurgie generala, Ponderas.

Incontinenta urinara - Ce metode de tratament avem?

Incontinenta urinara de efort poate fi tratata in mai multe moduri (prin tratament medicamentos, antrenament de intarire al muschilor pelvieni, schimbare a stilului de viata), insa, cea mai eficienta solutie de tratament pe termen lung este tratamentul chirurgical. Bandeleta urinara s-a dovedit a fi tratamentul cu cea mai buna rata de vindecare si cea mai redusa rata de recidiva in randul femeilor, peste 85-90% dintre acestea fiind vindicate complet.

„Interventia de montare a bandeletei suburetrale se face printr-o tehnica cu complexitate relativ redusa. Bandeleta este introdusa pe sub uretra si se sprijina pe arcada osoasa a gaurii obturatorii prin intermediul unei incizii de 2 cm la nivelul peretelui vaginal anterior, si a altor 2 incizii de aproximativ 0.5 cm pe labilele mari. Procedura de fixare a bandeletei se face sub anestezie rahidiana sau generala, iar dupa interventie, inciziile sunt suturate cu fire resorbabile”, adauga Dr Simona Filip, specialist Ponderas.

Operatia dureaza aproximativ 15-30 de minute iar spitalizarea pacientelor se face pentru o noapte. Timp de 24 de ore dupa operatia, pacienta va avea montata o sonda urinara care ii va fi extrasa la externare.

Foto: consultatie la urolog pentru incontinenta urinara @ Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: