Setari Cookie-uri

5 alimente care te lasa fara calciu

Caliul este un mineral indispensabil vietii, fiind implicat in aproapte toate procesele metabolice din organismul nostru.

Cafeina creste consumul de calciu, este energizanta insa totodata are efecte hipocalcemiante. Produsele care contin cafeina nu trebuie consumate in exces: cacao, cafea, ciocolata, ceai verde etc. O ceasca de cafea dimineata este foarte buna petru sanatate, la fel si o cana de ceai verde sau ciocolata consumata ocazional, insa, ca orice exces, un consum exagerat din aceste produse nu aduce beneficii sanatatii.


Bauturile acidulate

Bauturile acidulate, dar si celelalte sucuri din comert contin fosfati, iar acestia scad atat calciul din sange cat si absorbtia lui la nivel intestinal. Consumati mai multe lactate si apa plata.


Sarea

Cei care mananca sarat sunt predispusi hipocalcemiei fiindca sarea creste eliminarea calciului la nivel renal, in urina. Desigur, cu un aport adecvat de calciu din alimentatie si vitamina D aceste pierderi renale sunt insesizabile.

Alimentele acide

Alimentele acide trebuie consumate in echilibru cu cele care tamponeaza aciditatea (bazice). Organismul nostru prezinta un echilibru acido-bazic care trebuie pastrat, iar alimentatia ajuta mult in acest sens. Consumul exagerat de alimente acide (fermentate, unele legume acide precum rosia, unele fructe precum citricele, bauturile acidulate) poate duce la pierderi exagerate de calciu prin urina.

Cum putem preveni hipocalcemia?

Scaderea concentratiei calciului in organism poate fi prevenita astfel:
- consumul zilnic de lapte, iaurt sau branza;
- consumul zilnic de fructe si legume crude, carne (dar nu prajita, ci la gratar, fiarta sau preparata la cuptor);
- scaderea consumului de paine alba si fainoase sau preparate obtinute din faina alba;
- evitarea consumului de bauturi acidulate sau sucuri din comert;
- expunerea corecta la soare;
- evitarea consumului exagerat de sare;
- tratarea bolilor care pot avea ca efect si scaderea calciului in organism.;
- efecetuarea anuala a analizelor uzuale pentru a depista din timp hipocalcemia si a o tratata corespunzator, conform inidcatiilor medicului.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Septembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.