Setari Cookie-uri

SIDA, maladia care a bulversat omenirea

SIDA, o maladie incurabila descoperita in urma cu 30 de ani si care a facut de atunci peste 30 de milioane de victime, a bulversat omenirea intr-o asemenea masura, incat a declansat un efort financiar exemplar, o mobilizare a cercetatorilor si efectuarea unor descoperiri medicale spectaculoase.

Cine-i ajuta pe cei infestati?

Cine-i ajuta pe cei infestati?


The Global Fund
, infiintat in 2002, a oferit in opt ani subventii de aproape 22 de miliarde de dolari. Statele Unite ale Americii au pus in practica un "program de urgenta", PEPFAR. Fundatia Bill Gates a donat multe milioane de dolari programelor de cercetare contra acestei maladii.

"SIDA a schimbat lumea, o noua legatura sociala s-a creat intre tarile din nord si cele din sud, un fapt care nu s-a produs niciodata in trecut, pentru nicio alta maladie", a declarat Michel Sidibé, directorul ONUSIDA.

Pacientii homosexuali participa si ei la aceasta lupta, in felul lor. Ei au devenit "pacienti experti", povestindu-le cercetatorilor felul cum au trait ei aceasta boala, vorbindu-le despre nevoile bolnavilor, despre efectele neplacute ale tratamentelor, a explicat Bruno Spire, presedintele asociatiei AIDES.

Insa, deoarece aceasta boala nu mai ucide, dar nici nu poate fi vindecata, numarul pacientilor infectati va continua sa creasca si inca este nevoie de mai multe programe de cercetare, de mai multe tratamente si de mai multe fonduri. Astfel, doar o treime din persoanele care au nevoie de tratament beneficiaza de acesta. Mai rau, pentru fiecare doua persoane care incep tratamentul, alte cinci noi persoane sunt infectate. Eforturile se vor baza foarte mult pe activitatile de preventie.


"Avem nevoie de o revolutie in activitatile de preventie, caci este imposibil sa ne imaginam ca vom scapa de epidemie doar prin tratament sau ca vom putea sa ii tratam pe toti aceia care au nevoie", a declarat Seth Berkley, directorul ONG-ului IAVI.




Sursa foto: youtube.com
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.