Setari Cookie-uri

SIDA, maladia care a bulversat omenirea

SIDA, o maladie incurabila descoperita in urma cu 30 de ani si care a facut de atunci peste 30 de milioane de victime, a bulversat omenirea intr-o asemenea masura, incat a declansat un efort financiar exemplar, o mobilizare a cercetatorilor si efectuarea unor descoperiri medicale spectaculoase.

30 de ani de la diagnosticarea primului caz

30 de ani de la diagnosticarea primului caz


SIDA a fost descoperita pe 5 iunie 1981, in urma cu 30 de ani.


In acea zi, Centrul de control al maladiilor din Atlanta a luat la cunostinta existenta unei forme rare de pneumonie, in cazul a cinci tineri homosexuali din California, care pana atunci ii afecta doar pe pacientii puternic imunodeprimati.

O luna mai tarziu, un cancer al pielii foarte rar a fost diagnosticat la 26 de pacienti homosexuali americani. Se vorbea deja despre un "cancer gay". Boala a fost botezata in anul urmator si a primit numele "sindromul imunodeficientei dobandite" (SIDA).

In 1983, o echipa de cercetatori francezi a reusit sa izoleze virusul, transmisibil prin sange, secretii vaginale, lapte matern si sperma, care ataca sistemul imunitar si il expune "infectiilor oportuniste" precum tuberculoza si pneumonia.

Potrivit MEDIAFAX, acesti 30 de ani de SIDA, marcati de milioane de victime, familii despartite, copii africani ramasi orfani si o stigmatizare crescanda, s-au remarcat insa si prin succese majore in fata acestui virus ce parea de neinvins. In 1996, descoperirea triterapiei schimba datele problemei - de la statutul de maladie mortala, SIDA a devenit o maladie cronica.



Sursa foto: en.wikipedia.org
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Iunie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.