Comunicat de presa

Despre afectiunile autoimune

Bolile autoimune sunt afectiuni cauzate de un raspuns nepotrivit al sistemului imun, directionat impotriva propriului organism. In mod normal sistemul imun este cel care ne apara de substante straine din afara organismului sau dininterior devenite “straine”, numite antigene (bacterii, virusuri, celule canceroase, etc).

Uneori acesta va inceta sa recunoasca unul sau mai multi dintre constituentii normali ai organismului ca fiind proprii (“self”) si va produce anticorpi care vor ataca celule normale, tesuturi si/sau organe. Rezultatul comportamentului hiperreactiv al sistemului imun este inflamatia si distrugerea organelor sau tesuturilor afectate, modificarea functiilor acestora, urmate de declanșarea a variate simptome caracteristice afectiunilor autoimune.

Cauzele exacte ale dezvoltarii afectiunilor autoimune sunt necunoscute, se banuieste uneori ca dezechilibrul este declansat de interventia unor bacterii, virusuri, toxine sau chiar a unor medicamente, la un individ cu predispozitie genetica pentru dezvoltarea de boli autoimune.

Exista o multitudine de boli autoimune, unele afecteaza doar un organ, altele pot sa cuprinda tot organismul. Cele mai comune organe si tesuturi afectate de afectiunile autoimune sunt: celulele rosii ale sangelui, vasele de sange, glandele endocrine precum tiroida sau pancreasul, musculatura, tesutul conjunctiv, articulatiile, pielea. O persoana poate prezenta in acelasi timp afectarea autoimuna a mai multor organe.

Diagnosticate și ingrijite de medici de diverse specialitati, in functie de organele afectate (reumatologi, neurologi, dermatologi, imunologi, endocrinologi, nefrologi, etc), bolile autoimune au evolutie cronica dar pot fi de cele mai multe ori controlate sub tratamente specifice.

Foto interior si main@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: