Setari Cookie-uri

Helicobacter Pylori: bacteria responsabila de distrugerea stomacului a milioane de oameni. Simptome, cauze si tratament

Această bacterie este considerată o cauză comună a ulcerului la nivel mondial

helicobacter pyroli

Ce este helycobacter pylori?

Simptomele helicobacter pylori

Este H. pylori contagioasa?

Diagnostic helicobacter pylori

Tratament pentru infectia cu helicobacter pylori

Pot fi prevenite infecțiile cu H. pylori?

Ce este helycobacter pylori?

Helicobacter pylori este o bacterie în formă de spirală care poate provoca inflamația cronică a căptușelii interioare a stomacului (gastrită) și a duodenului la om. Această bacterie este, de asemenea, considerată o cauză comună a ulcerului la nivel mondial; 90% dintre persoanele cu ulcere sunt infectate cu H. pylori. Cu toate acestea, mulți oameni care au aceste organisme, colonizând stomacul și tractul digestiv superior și au simptome puține sau sunt lipsite de simptome.

H. pylori poate provoca o infecție la nivelul stomacului la unele persoane. Infecțiile încep cu o persoană care dobândește bacteria de la o altă persoană (fie pe cale fecală, orală sau orală). Deși majoritatea persoanelor care au aceste bacterii în tractul gastro intestinal au puține simptome, majoritatea oamenilor dezvoltă inflamația stomacului (gastrită) ca răspuns al organismului la bacteria însăși și la o citotoxină denumită Vac-A, o substanță chimică pe care bacteria o produce.

Citește și:

Cercetatorii sugereaza de asemenea ca acidul gastric stimuleaza bacteria sa creasca si sa produca citotoxina si creste invazia mucoasei stomacului de catre bacterii, cu formarea ulcerului.

Simptomele helicobacter pylori

Majoritatea persoanelor infectate cu H. pylori au puține sau nu au simptome. Unii pot prezenta câteva simptome de la episoade ușoare de gastrită, de exemplu: balonare, greaţă, vărsături și disconfort abdominal.

Adesea, aceste simptome pur și simplu dispar. Cu toate acestea, acei indivizi care au mai multe semne de infecție gravă suferă de semne și simptome de ulcere gastrice și duodenale sau de gastrită severă care includ:

  • Dureri abdominale și / sau disconfort
  • Greața și vărsăturile uneori cu sânge roșu sau culoarea este asemănătoare cu cea a cafelei
  • Scaune de culoare închisă sau greață (culoare neagră a fecalelor datorită ulcerului hemoragic)
  • Oboseală
  • Numărul redus de celule roșii din sânge din cauza sângerării
  • Senzație de plenitudine după consumarea unei cantități mici de alimente
  • Scăderea poftei de mâncare

Alte simptome pot include:

Citește și:
  • Diaree
  • Arsuri retrosternale
  • Respirație neplăcut mirositoare (halitoză)

Dacă o persoană are simptome care includ scaune negre și oboseală, acestea ar trebui să solicite imediat asistență medicală sau să meargă la un departament de urgență pentru a fi evaluate pentru sângerări intestinale.

Este H. pylori contagioasa?

Da, H. pylori este contagioasă. Cu toate acestea, uneori există o zonă gri între termenii contagioși și colonizați. În mod obișnuit, infecția implică faptul că un agent cauzator de boală este transferat de la o persoană la alta, în timp ce colonizarea implică, de obicei, un agent care pur și simplu populeaza un organ, dar nu provoacă boala, chiar dacă este transferat de la persoană la persoană.

Unii microbiologi consideră că astfel de organisme se adaptează la gazdele lor umane prin schimbarea lentă de la infectarea oamenilor cu colonizarea lor. Deși aceasta este o speculație, se pare că se potrivește situației actuale cu H. pylori. Cu toate acestea, alții cred că bacteriile devin agenți de infectare atunci când genele lor și mediul înconjurător declanșează H. pylori să producă și să elibereze suficiente substanțe chimice toxice pentru a provoca inflamarea tractului gastro intestinal.

Citește și:

Diagnostic helicobacter pylori

Sunt disponibile teste precise și simple pentru detectarea infecției cu H. pylori (teste de infecție cu H. pylori). Acestea includ teste de anticorpi în sânge, teste de antigen pentru scaun și biopsii endoscopice.

Testele de sânge pentru prezența anticorpilor la H. pylori pot fi efectuate cu ușurință și rapid. Cu toate acestea, anticorpii sanguini pot persista ani după eradicarea completă a H. pylori cu antibiotice. Prin urmare, testele de anticorpi din sânge pot fi bune pentru diagnosticarea infecției, dar nu sunt bune pentru a determina dacă antibioticele au eradicat cu succes bacteria.

Endoscopia este un test corect pentru diagnosticarea H. pylori, precum și inflamația și ulcerele pe care le provoacă. Pentru endoscopie, medicul introduce un tub flexibil de vizualizare (endoscop) prin gură, în josul esofagului, în stomac și duoden. În timpul endoscopiei, probele de țesut mic (biopsii) din mucoasa stomacală pot fi îndepărtate. O probă de biopsie este plasată pe un diapozitiv special care conține uree (de exemplu, diapozitive de testare CLO). Dacă ureea este defalcată de H. pylori în biopsie, există o schimbare a culorii în jurul biopsiei de pe diapozitiv. Aceasta înseamnă că există o infecție cu H. pylori în stomac. Endoscopia permite, de asemenea, determinarea severității gastritei cu biopsii, precum și a prezenței ulcerelor, a limfomului MALT și a cancerului

De asemenea, biopsiile pot fi cultivate în laboratorul de bacteriologie pentru prezența H. pylori; totuși, acest lucru se întâmplă de puține ori, deoarece sunt disponibile alte teste mai simple.

Citește și:

helicobacter pyroli foto: Kateryna Kon, Shutterstock

Tratament pentru infectia cu helicobacter pylori

Infecția cronică cu H. pylori slăbește apărarea naturală a mucoasei stomacului de acțiunea ulcerativă a acidului. Medicamentele care neutralizează acidul gastric (antiacide) și medicamentele care reduc secreția de acid în stomac (H2-blocante și inhibitori ai pompei de protoni sau PPI) au fost folosiți cu efect pozitiv de mai mulți ani pentru a trata ulcerele.

Blocantele H2 includ:

  • ranitidină
  • famotidina
  • cimetidina
  • nizatidină

IPP (inhibitori ai pompei de protoni) includ

  • omeprazol
  • lansoprazol
  • rabeprazol
  • pantoprazol
  • esomeprazol

Tratarea H. pylori cu antiacide, H2-blocante și PPI, cu toate acestea, nu eradichează H. pylori din stomac și ulcerul se întoarce frecvent imediat după întreruperea acestor medicamente. Prin urmare, antiacidele, blocantele H2 sau PPI trebuie luate zilnic timp de mulți ani pentru a preveni revenirea ulcerelor și complicațiile ulcerelor, cum ar fi sângerarea, perforarea și obstrucția stomacului.

Citește și:

Chiar și astfel de tratamente pe termen lung pot eșua. Eradicarea H. pylori, totuși, previne revenirea ulcerelor și a complicațiilor ulcerului, chiar și după ce medicamentele adecvate, cum ar fi PPI, sunt oprite. Eradicarea H. pylori este, de asemenea, importantă în tratamentul afecțiunii rare cunoscute sub numele de limfomul MALT al stomacului.

H. pylori este greu de eradicat (vindecat) din stomac deoarece este capabila să dezvolte rezistență la antibioticele utilizate în mod obișnuit. De aceea, două sau mai multe antibiotice sunt în mod obișnuit administrate împreună cu compușii care conțin PPI și / sau bismut pentru eradicarea bacteriei. (Bismutul și PPI au efecte anti-H.pylori.) Exemple de combinații de medicamente care sunt eficiente sunt:

  • un PPI, amoxicilina și claritromicina
  • un PPI, metronidazol, tetraciclină și subsalicilatul de bismut

Aceste combinații de medicamente pot fi de așteptat să vindece 70% până la 90% din infecții. Cu toate acestea, studiile au arătat că rezistența H. pylori (eșecul antibioticelor pentru eradicarea bacteriei) la claritromicină este frecventă în rândul pacienților care au o expunere prealabilă la claritromicină sau la alte antibiotice macrolide similare din punct de vedere chimic (cum ar fi eritromicina).

Citește și:

În mod similar, rezistența la metronidazol față de H. pylori este frecventă în rândul pacienților care au avut o expunere prealabilă la metronidazol. La acești pacienți, medicii trebuie să găsească alte combinații de antibiotice pentru a trata H. pylori. Rezistența la antibiotice este un alt motiv pentru care antibioticele trebuie utilizate cu atenție și în mod judicios din motive adecvate, iar utilizarea nediscriminatorie a antibioticelor din motive necorespunzătoare trebuie descurajată.

Cum previi infecțiile cu H. pylori?

Cu cel puțin 50% din populația lumii cu H. pylori detectabil în stomacul lor, se pare că, fără un vaccin disponibil, va fi foarte dificil sau imposibil pentru oameni să nu aibă nici o expunere la această bacterie. Șansele organismelor care produc infecții simptomatice sunt scăzute, dar cu siguranță nu sunt absente. În prezent, au fost făcute sugestii pentru a preveni ulcerul, dar eficacitatea acestor recomandări este necunoscută. Următoarea este o listă de recomandări pentru prevenirea ulcerului:

  • Reduceți sau opriți consumul de alcool
  • Renunțați la fumat
  • Evitați cofeina și băuturile energizante
  • Verificați simptomele gastro intestinale
  • Identificați și reduceți sau evitați stresul
  • Spălați-vă mâinile cu apă necontaminată pentru a evita contractarea bacteriei
  • Dacă sunteti infectat cu H. pylori, tratamentul antimicrobian poate evita formarea ulcerului și extinderea bolii

Dieta

Fructe

Fructele sunt surse bogate de antioxidanți, care susțin abilitatea organismului de a rezista și de a se vindeca de infecții, care pot ajuta la ușurarea durerilor ulcerale. O dietă bogată în fibre poate reduce simptomele gastritei.

În special soiurile bogate în fibre includ zmeura, pere și prune. Merele conțin flavonoide - substanțe chimice care pot opri creșterea H. pylori.

Legume

Legumele, cum ar fi anghinarea, mazărea, broccoli, spanacul și cartofii dulci, oferă, de asemenea, fibre ample și cantități bogate de antioxidanți. Dacă aveți gastrită, consumul de usturoi, țelină și ceapă, sunt surse de flavonoide valoroase. Evitați legumele bogate în grăsimi, cum ar fi cartofii prăjiți și legumele preparate în sosuri bogate, cremoase; alimentele bogate în grăsimi pot agrava durerea din gastrită.

Alimente bogate in proteine

Alimentele grase întârzie golirea stomacului, crescând riscul de durere și inflamație. Pentru a evita aceste riscuri, alegeți alimente bogate în proteine, cum ar fi produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carnea slabă, pește, fasole și linte, în loc de carne și brânzeturi bogate în grăsimi. Pentru beneficii sporite la prepararea cărnii și a peștelui, utilizați metode de gătit cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi coacerea, prăjirea, grătarul.

Foto prima pagina: ShutterOK, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
12 August 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.