Calciul este al cincilea cel mai abundent mineral de pe pământ. 99% din calciu din corpul nostru este localizat în oase și dinți. 1% rămas are un rol în diferite procese din corpul uman, cum ar fi funcționarea celulară, eliberarea neurotransmițătorilor (gândiți-vă la dopamină), contracția musculară, functia inimii etc. De aceea, calciul este una din cele 20 de vitamine și minerale esențiale pentru supraviețuirea umană. De asemenea, are un rol în producția de testosteron și, desigur, în menținerea oaselor și a dinților sănătoși. Dacă nu puteți obține suficient din dieta dumneavoastră, este foarte recomandat să-l consumati zilnic ca supliment.
Alimente bogate in calciu 1. BrânzăCea mai bună sursă de calciu natural, este o sursă bună de proteine de cazeină de înaltă calitate, împreună cu o cantitate bună de grăsime saturată care are un impact asupra producerii testosteronului. De asemenea, este bogat în vitamine și minerale importante pentru producția de testosteron, cum ar fi: vitaminele K2, A, seleniul și zincul. Brânza este cea mai bogată sursă naturală de calciu, cu 100 de grame de brânză Cheddar conținând 721 miligrame de calciu.
2. Cojile de ouCojile de ou sunt una dintre cele mai bune surse naturale de calciu si ar trebui sa le mananci. Nu întregi, evident. În schimb, preparați suplimentul natural de calciu din ouă:
-
Kudika
Metode de tratament inovatoare pentru afecțiunile sistemului digestiv
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
Acum, aveți supliment de calciu de înaltă calitate, cu o linguriță ce vă oferă 1000 mg de calciu.
3. LapteIaurtul este bogat în minerale de calciu. Pudra este umplută cu probiotice despre care s-a demonstrat în studii că influențează în mod favorabil nivelurile de testosteron. Iaurtul este, de asemenea, o sursă relativ bună de proteine și anumite micronutrienți, cum ar fi zincul și iodul. Când vine vorba de calciu, 100 de grame de iaurt oferă 110 mg de calciu.
5. Sardinele și somonul la conservaSardinele și somonul la conserva sunt încărcate cu calciu, datorită oaselor comestibile. O cutie de sardine de 92 de grame aduce 35% din aportul necesar zilnic. Peștii grași oferă de asemenea proteine de înaltă calitate și acizi grași omega-3, care sunt bune pentru inima, creier și piele. În timp ce fructele de mare pot conține mercur, peștii mai mici, cum ar fi sardinele, au un nivel scăzut. În plus, atat sardinele și somonul au niveluri ridicate de seleniu, un mineral care poate preveni și inversa toxicitatea cu mercur.
6. Fasole și LinteFasolea și lămâia sunt bogate în fibre, proteine și micronutrienți. De asemenea, ele au o cantitate mare de fier, zinc, folati, magneziu și potasiu. Unele soiuri au, de asemenea, cantități decente de calciu. Fasolea albă este, o sursă bună, 179 grame de fasole albă, sigură 13% din aportul necesar zilnic. Alte soiuri de fasole și linte au mai puțin, variind de la aproximativ 4-6% din aportul necesar zilnic pe cană. Interesant, fasolea este creditata fiind unul dintre motivele pentru care dietele bogate in plante sunt atat de sanatoase. Cercetările sugerează că boabele pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL "rău" și la reducerea riscului de diabet de tip 2.
7. MigdaleDin toate nucile, migdalele sunt printre cele cu cel mai mare continut de calciu. Migdalele oferă, de asemenea, 3 grame de fibră per 28 grame, precum și grăsimi sănătoase și proteine. În plus, ele sunt o excelentă sursă de magneziu, mangan și vitamină E. Alimentația nuci poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, a grăsimii corporale și a altor factori de risc pentru boala metabolică.
8. RubarbăRubarba are o mulțime de fibre, vitamina K, calciu și cantități mai mici de alte vitamine și minerale. Acesta conține fibre prebiotice, care pot stimula bacteriile sănătoase din intestin. La fel ca spanacul, rubarba este bogata in oxalati. Ofera o cantitate de 87 mg de Calciu la 240 grame.
9. Edamame și TofuEdamame sunt soiuri tinere de soia. 155 grame de edamame conține 10% din aportul necesar zilnic pentru calciu. Este, de asemenea, o sursă bună de proteine. Tofu preparat cu calciu are, de asemenea, cantități excepțional de mari - puteți obține 86% din aportul necesar zilnic de calciu în 126 grame.
10. Alimente care contin calciu: unele plante verziPlantele care au cantitati bune de acest mineral includ spanacul si varza. De exemplu, 190 de grame de legume gătite au 266 mg - un sfert din cantitatea de care aveți nevoie într-o zi. Rețineți că unele soiuri sunt bogate în oxalați, care sunt compuși naturali care se leagă de calciu, făcând o parte din acesta indisponibil corpului. Spanacul are o cantitate mare de calciu, dar este mai puțin disponibil decât calciul din legumele verzi cu conținut redus de oxalati.
11. SemințeSemințele sunt mici surse nutriționale. Unele sunt bogate în calciu, inclusiv mac, semințe de susan și chia. De exemplu, 9 grame de semințe de mac oferă 126 mg de calciu sau 13% aportul necesar zilnic. Semințele aduc, de asemenea, proteine și grăsimi sănătoase. De exemplu, semințele de chia sunt bogate în acizi grași omega-3. Semințele de susan aduc 9% din aportul necesar zilnic pentru calciu în 9 grame, plus alte minerale, inclusiv cupru, fier și mangan.
Foto prima pagina: By bitt24, Shutterstock
Spune-ti parerea!