Cireșele sunt bogate în apă, reprezentând o excelentă sursă de hidratare. Însă mai mult decât atât, cireșele conțin nutrienți și componente bioactive precum fibre, vitamina C, polifenoli, carotenoide și potasiu. În plus, cireșele sunt o veritabilă sursă pentru triptofan, melatonina și serotonină. Ce sunt aceste substanțe?
Triptofanul este unul dintre cei 8 aminoacizi esențiali, adică acei aminoacizi pe care organismul nostru nu îi poate sinstetiza, ci trebuie să îi obțină din alimente. Triptofanul este precursor al vitaminei PP, dar și al melatoninei și serotoninei.
Serotonina este un neurotransmițător cunoscut și sub numele de „hormonul fericirii”, iar melatonina este un hormon secretat în special de glanda epifiza, care răspunde de „înțelegerea” timpului, a zilei și a nopții, a anotimpurilor. Organismul nostru prezintă procese diferite pe timp de zi și noapte, dar și variații sezoniere, cu modificări de la un sezon la altul. Secreția de melatonină este determinată de prezența serotoninei, un neurotransmițător eliberat în prezența triptofanului a cărui prezență în corp este stimulată de ingerarea de carbohidrați. Un lanț interesant de legături, dar care ne demonstrează efectele benefice ale consumului de cireșe.
Rezultatele studiilor sugerează că consumul de cireșe poate reduce riscul unor afecțiuni inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare (CVD), diabetul și cancerul. În plus, există dovezi că consumul de cireșe poate îmbunătăți somnul, funcția cognitivă și recuperarea în căzurire de durere după exerciții fizice intense.
Beneficiile dovedite ale cireșelor:-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Pentru toate aceste beneficii enumerate pe scurt mai sus s-au făcut studii ample, dintre care o mare parte randomizate, controlate cu placebo. Există și o metaanaliză care adună toate studiile și le reanalizează unele în raport cu altele, concluziile fiind aceleași: consumul de cireșe poate promova sănătatea prin prevenirea sau scăderea stresului oxidativ și a inflamației.
Pentru că nu le găsim mereu pe piață, ci doar în sezon, putem alege și câteva metode de a păstra cireșele astfel încât să ne bucurăm de consumul acestora pe parcursul întregului an. De exemplu le putem congela urmând a le scoate din congelator la nevoie (de exemplu pentru a prepara un smoothie), le putem face compot sau dulceață sau le putem consuma sub formă de cireșe deshidratate.
Referințe: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/
foto main: Ivanna Pavliuk Shhutterstock
Spune-ti parerea!