Când am descoperit pudra de roșcove încercam să prepar un shake din lapte de cocos, pudră de roșcove și câteva cuburi de pepene galben. Gustul m-a surprins, pudra de roșcove este delicioasă – prezintă un gust asemănător ciocolatei, cu o aromă foarte plăcută.
Pudra de roșcove conține aproximativ 50% glucide, fiind totodată bogată în fibre, polifenoli, vitaminele A, B1, B2, B3 şi D şi minerale precum magneziu, calciu (de două ori mai mult decât cacao), fier, fosfor, potasiu şi mangan, având însă un conținut scăzut în calorii.
Scotocind printre studiile din ultimii ani, am descoperit că roșcovele sunt cu adevărat benefice sănătății. Proprietățile nutriționale ale acestora depinde de locul de proveniență, însă variațiile nu sunt atât de mari, astfel că, făcând o medie, pudra de roșcove intervine pozitiv în prevenția unor afecțiuni sau ca element adjuvant în dietoterapia destinată unora dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în populația de toate vârstele.
Roșcovele la bebelușiRoșcovele sunt folosite astăzi în formulele de lapte speciale pentru sugarii cu reflux gastro-esofagian care, din diferite motive, prezintă alimentație cu lapte praf sau mixtă. Cercetările au susținut beneficiile roscovelor în acest sens, sugarii prezentând reale îmbunătățiri în privința simptomatologiei date de refluxul gastro-esofagian, dar și ameliorarea refluxului după consumul acestor formule de lapte speciale. [1] [2]
Roșcovele ameliorează refluxul gastro-esofagianSigur că aceste efecete benefice există și la adulții care consumă pudra de roșcove și care suferă de reflux gastro-esofagian (RGE) sau boală de reflux. Principalele manifestări ale RGE la adult constau în regurigitatii acide, disconfort după masă și prezența unor dureri de tip arsura în capul pieptului, tuse seacă persistenta, în special nocturnă, disfonie, dureri în gât mai ales la înghițire, afectarea dentiției, uneori chiar disfonie, răgușeală etc. Atunci când nu este tratată, boală de reflux gastro-esofagian poate duce la tulburări de înghițire severe, crescând totodată riscul de cancer esofagian.
Roșcovele prezintă efecte anticanceroaseAnumite substanțe din roșcove (quercetin, acid galic, delphinidin) au acțiuni (dovedite prin studii) antitumorale, antiproliferative și proapoptotice.
Roșcovele prezintă efecte antidiabetice și scad glicemia în diabetul zaharatPudra de roșcove reprezintă un aliment pe care persoanele care suferă de diabet zahart l-ar putea consuma. Reglează nivelurile zahărului în sânge și prezintă acțiuni benefice asupra simptomatologiei generale în diabet.
Alte beneficii ale pudrei de roșcove:-
Kudika
Metode de tratament inovatoare pentru afecțiunile sistemului digestiv
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
O putem folosi că îndulcitor natural în băuturi, dar și în preparate și dulciuri. Înainte de a se obține zahărul din trestia de zahăr oamenii foloseau siropul de roșcove că îndulcitor.
De asemenea pudra de roșcove reprezintă un bun înlocuitor pentru cacao, în special atunci când se recomandă evitarea cafeinei.
Mie personal nu prea îmi plac dulciurile, dar folosesc pudra de roșcove în familie la prepararea shake-urilor sau a înghețatei. Pentru Simon (băiatul nostru) folosesc pudra de roșcove și la prepararea dulciurilor (că îndulcitor): budincă vegană, orez cu lapte vegan și pudra de roșcove, biscuiți de casă etc. Sigur că puteți folosi lapte de origine animală, noi îl evităm pentru că cel mic prezintă alergie la lactate.
Referinte:
[4] Functional Components of Carob Fruit: Linking the Chemical and Biological Space
[5] Nutritional characterization of carobs and traditional carob products
Foto: mama_mia, Eskymaks/ shutterstock
Spune-ti parerea!