Setari Cookie-uri

Prebiotice și probiotice: surse alimentare și beneficii

Studiile recente despre prebiotice și probiotice demonstrează importantă acestora asupra vieții încă din perioada intrauterină, alimentația și mediul în care femeia însărcinată trăiește jucând un rol important pentru sănătatea viitorului copil.

Rolul probioticelor și prebioticelor continuă după naștere, echilibrul florei microbiene a organismului necesitând atenție pe tot parcursul vieții.

Ce sunt probioticele si prebioticele?

Probioticele sunt alimente sau suplimente alimentare care conțin bacterii vii, destinate menținerii sau îmbunătățirii echilibrului florei microbiene a organismului nostru, așa-numitul microbiom.

În organismul nostru, dar și la nivelul pielii și al unor mucoase, trăiesc o serie de microorganisme care ne ajută să ne menținem sănătatea și ne susțin atât sistemul imunitar, cât și dezvoltarea, de unele dintre acestea depinzând viața noastră (flora intestinală, flora vaginală, flora orală, microorganismele de la suprafață pielii etc.).

Atunci când acest microbiom este afectat, apare riscul de boală. Astăzi tot mai multe cercetări demonstrează că sediul multor afecțiuni s-ar putea află la nivelul intestinelor noastre. Chiar și autismul [3] poate fi legat de bacteriile intestinale, conform unor rezultate ale studiilor din ultimii zece ani.

Citește și:

surse alimentare prebiotice

Probioticele sunt folosite și în recuperarea postchirurgicala [1], intervenind de asemenea în reducerea risculului de alergii și dermatita atopica la copii [2]. Pre și probioticele mai sunt recomandate în prevenția apariției unor reacții adverse la unele tratamente, cum ar fi în cazul administrării de antibiotice.

Un lucru este cert: pentru a ne menitine sănătatea avem nevoie că microbiomul nostru să fie în regulă. Pentru a îndeplini această condiție stilul de viață pe care îl avem estre crucial, iar alimentația joacă un rol deosebit de important. Este de menționat că în zilele noastre sistemul digestiv este supranumit „al doilea creier”.

Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei

Unde găsim probioticele?

Dacă nu doriți să alegeți suplimentele alimentare cu probiotice, ei bine aceste microorganisme benefice sănătății se găsesc în toate preparatele fermentate, de exemplu:

Citește și:
  • BEE FRESH - EXPERIMENTEAZĂ PROSPEȚIMEA NATURII!
  • Știai că probioticele reduc stresul?
  • Stresul trece prin stomac?

Pentru a ne bucură de bogăția în probiotice ale acestor alimente este recomandat să nu le preparam termic sau cel mult să le supunem temperaturilor înalte pentru un timp foarte scurt (în cazul borșului de exemplu, care poate fi băut că atare, dar noi îl folosim în special în ciorbe unde îl preparam termic).

Prebioticele sunt alimente care susțîn echilibrul florei umane, de obicei sunt bogate în fibre și oligozaharide și reprezintă hrană microorganismelor benefice care trăiesc în corpul nostru.

Citește și:

Aportul de prebiotice îl putem obține din suplimente alimentare, însă mai ales din dietă. Cele mai bogate alimente în prebiotice sunt:

  • usturoiul,
  • anghinarea,
  • păpădia,
  • ceapă,
  • prazul,
  • sparanghelul,
  • bananele,
  • orzul grâul integral,
  • leguminoasele (fasole, mazăre, linte),
  • sparanghelul,
  • psyllium întregi.

Referinte:

[1] A Meta‐Analysis of Probiotic and Synbiotic Use in Elective Surgery

[2] Probiotics for prevention of atopic diseases in infants: systematic review and meta‐analysis

[3] The Gut Microbiota and Autism Spectrum Disorders

Foto: marekuliasz, POLIGOONE, shutterstock

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.