Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre: Varice

Când supapele nu funcționează corect, sângele se refluează și curge pe picior în direcția greșită. Sângele umple excesiv venele superficiale de sub piele, ducând la umflarea observată în varice.

Varicele, o formă de boală venoasă, sunt vene mari, de tip „frânghie”, care au adesea un sfert de centimetru sau mai mult în diametru. În timp ce orice venă poate deveni varicoasă, cele mai probabil afectate sunt pe coapse și pe picior. Varicele afectează aproximativ jumătate dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani și 15 până la 20% din toți adulții.

Varicele implică sistemul venos superficial și apar atunci când venele nu returnează corect sângele din partea inferioară a piciorului către inimă. Toate venele au supape care se deschid pentru a permite trecerea fluxului de sânge către inimă și se închid pentru a preveni refluxul sângelui către picior. Când supapele nu funcționează corect, sângele se refluează și curge pe picior în direcția greșită. Sângele umple excesiv venele superficiale de sub piele, ducând la umflarea observată în varice.

Citește și:

Cauze și simptome ale varicelor

Varicele se pot dezvolta fără o cauză clară sau ca urmare a insuficienței venoase cronice. Aceste vene pot provoca mâncărime semnificativă, durere, arsură și disconfort. Varicele pot, de asemenea, să provoace in interiorul acestora fenomene de coagulare, să sângereze și să crească riscul de tromboză venoasă profundă (TVP). Dacă nu sunt tratate, varicele se pot mări în timp și pot deveni din ce în ce mai simptomatice și neatractive din punct de vedere cosmetic.

Varice esofagiene

Varicele esofagiene sunt vene anormale, mărite în tubul care leagă gâtul și stomacul (esofag). Această afecțiune apare cel mai adesea la persoanele cu boli hepatice grave.

Varicele esofagiene se dezvoltă atunci când fluxul normal de sânge în ficat este blocat de un cheag sau țesut cicatricial în ficat. Pentru a ocoli blocajele, sângele curge în vase de sânge mai mici, care nu sunt concepute pentru a transporta volume mari de sânge. Vasele se pot rupe, provocând sângerări care pun viața în pericol.

Citește și:

O serie de medicamente și proceduri medicale pot ajuta la prevenirea sau oprirea sângerării de la varicele esofagiene.

Simptome

Varicele esofagiene nu cauzează de obicei semne și simptome decât dacă sângerează. Semnele și simptomele sângerării varicelor esofagiene includ:

*Vărsături cu cantități mari de sânge

*Scaune negre, gudronate sau sângeroase

*Amețeală

*Pierderea conștiinței în cazurile severe

Medicul dumneavoastră poate suspecta varice esofagiene dacă aveți semne de boală hepatică, inclusiv:

*Culoarea galbenă a pielii și a ochilor (icter)

*Sângerări ușoare sau vânătăi

*Acumularea de lichid în abdomen (ascită)

Adresarea către medic

Dacă ați fost diagnosticat cu boli de ficat, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a evalua riscul de varice esofagiene și a afla ce puteți face pentru a vă reduce riscul. De asemenea, întrebați-vă medicul dacă ar trebui să faceți o procedură pentru a verifica varicele esofagiene.

Citește și:

Dacă ați fost diagnosticat cu varice esofagiene, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă instruiască să urmăriți semne de sângerare. Sângerarea varicelor esofagiene este o urgență.

Cauze

Varicele esofagiene se formează uneori când fluxul de sânge în ficat este blocat, cel mai adesea de țesutul cicatricial din ficat cauzat de boli hepatice. Fluxul de sânge începe să revină, crescând presiunea în vena mare (vena portă) care transportă sângele la ficat.

Această presiune crescută (hipertensiune portală) forțează sângele să caute alte căi prin vene mai mici, cum ar fi cele din partea de jos a esofagului. Aceste vene cu pereți subțiri se umplu cu sânge. Uneori venele se rup și sângerează.

Cauzele varicelor esofagiene includ:

Citește și:

Boli hepatice severe (ciroză). O serie de boli ale ficatului - inclusiv infecția cu hepatită, boala hepatică alcoolică, boala hepatică grasă și o tulburare a căilor biliare numită ciroză biliară primară - poate duce la ciroză.

Cheag de sânge (tromboză). Un cheag de sânge în vena portă sau într-o venă care se scurge în vena portă (vena splenică) poate provoca varice esofagiene.

Infecție parazitară. Paraziții pot afecta ficatul, precum și plămânii, intestinul, vezica și alte organe.

Complicații

Cea mai gravă complicație a varicelor esofagiene este sângerarea. Odată ce ați avut un episod de sângerare, riscul unui alt episod de sângerare crește foarte mult. Dacă pierzi suficient sânge, poți intra în șoc, ceea ce poate duce la moarte.

Citește și:

Diagnostic

Dacă aveți ciroză, medicul dumneavoastră ar trebui să vă verifice dacă există varice esofagiene atunci când sunteți diagnosticat. Cât de des veți fi supuși testelor de screening depinde de starea dumneavoastră. Principalele teste utilizate pentru diagnosticarea varicelor esofagiene sunt:

Examen endoscopic. O procedură numită endoscopie gastro-intestinală superioară este metoda preferată de screening pentru varicele esofagiene. Medicul dumneavoastră introduce un tub subțire, flexibil, luminat (endoscop) prin gură și în esofag, stomac și începutul intestinului subțire (duoden).

Medicul va căuta venele dilatate, le va măsura, dacă le va găsi, și va verifica dacă există dungi roșii și pete roșii, care indică de obicei un risc semnificativ de sângerare. Tratamentul poate fi efectuat în timpul examenului.

Citește și:

Testele imagistice. Scanările CT abdominale și ultrasunetele Doppler ale venelor splenice și portale pot sugera prezența varicelor esofagiene.

Endoscopie capsulara. În acest test, înghițiți o capsulă de dimensiunea unei pastile care conține o cameră mică, care face fotografii ale esofagului pe măsură ce trece prin tractul digestiv. Aceasta ar putea fi o opțiune pentru persoanele care nu pot sau nu doresc să facă un examen endoscopic. Această tehnologie este mai scumpă decât endoscopia obișnuită și nu este la fel de disponibilă. Endoscopia capsulară poate ajuta doar la găsirea varicelor esofagiene nu și la tratarea lor.

Operatie varice

  1. Varice esofagiene

În timpul endoscopiei, medicii pot face tratamente pentru a opri sângerarea. Cel mai adesea, medicii aplică benzi în jurul varicelor pentru a le închide. Uneori injectează varicele cu substanțe care le sigilează (o procedură numită scleroterapie prin injecție). În același timp, medicii pot administra medicamentul octreotidă sau vasopresină intravenos pentru a ajuta la oprirea sângerării.

Dacă sângerarea continuă în ciuda acestor tratamente, medicii pot face o procedură numită șunt portosistemic (TIPS procedure). Această procedură conectează vena portală sau una dintre ramurile sale la o venă din circulația generală și redirecționează cea mai mare parte a sângelui care merge în mod normal în ficat, astfel încât să ocolească ficatul.

Această ocolire (numită șunt) scade presiunea în vena portă, astfel încât sângerarea este mai ușor de controlat. Există diferite tipuri de proceduri de șuntare portosistemice.

Dacă viața persoanei este în pericol imediat de sângerare severă în timp ce așteaptă procedura de șuntare, medicii pot plasa un tub cu baloane pe esofagul persoanei. Umflă baloanele pentru a comprima varicele, care controlează sângerarea. Acest tub este doar o măsură temporară.

  1. Varice membre inferioare

Tratamentul pentru varice va include managementul medical (ciorapi de compresie și exerciții fizice) și adesea proceduri:

*Ablația venoasă: Ablația venoasă este o opțiune de tratament minim invazivă pentru a trata pacienții care suferă de vene varicoase sau insuficiență venoasă cronică.

*Flebectomie deschisă: o procedură pentru pacienți în care se fac mici incizii pentru îndepărtarea varicelor.

*Flebectomie (TRIVEX): O intervenție chirurgicală ambulatorie în care se fac doar câteva incizii mici pentru a elimina rețele extinse de vene varicoase mari.

*Scleroterapie: o procedură bazată în care se utilizează o injecție chimică pentru tratarea venelor păianjen, reticulare sau varicoase.

Featured foto de la Albina Gavrilovic via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.