Setari Cookie-uri

10+1 Semne și simptome ale burnout-ului

Persoanele care se luptă să facă față stresului la locul de muncă se pot expune riscului ridicat de epuizare. Burnout-ul poate face oamenii să se simtă extenuați, secătuiți de pofta de viață și incapabili să facă față cerințelor de zi cu zi.

Burnout-ul poate fi însoțit și de o varietate de simptome atât de natură psihică, cât și fizică. Netratat la timp, burnoutul devine o problema importantă care poate pune sănătatea în pericol pe termen lung.

Ce este Burnout-ul?

Termenul „burnout” este un termen relativ nou, apărut pentru prima dată în 1974, fiind inventat de Herbert Freudenberger, în cartea sa „Burnout: The High Cost of High Achievement”. El a definit inițial burnout-ul ca fiind „stingerea motivației sau a stimulenței, mai ales atunci când devotamentul cuiva față de o cauză sau o relație nu reușește să producă rezultatele dorite”.

Burnout-ul este o reacție la stresul prelungit sau cronic la locul de muncă în special și se caracterizează prin trei elemente principale:

Citește și:
  • epuizare,
  • detașarea (mai puțină implicare cu locul de muncă)
  • ineficiența: sentimente de capacitate profesională redusă.

Mai simplu spus, dacă te simți epuizat, începi să-ți urăști jobul și începi să te simți mai puțin capabil la locul de muncă, dai semne de burnout.

Stresul care contribuie la burnout poate proveni în principal de la locul de muncă, dar stresul din stilul tău general de viață se poate adăuga la acest stres. Trăsăturile de personalitate și modelele de gândire, cum ar fi perfecționismul și pesimismul, pot contribui, de asemenea.

Majoritatea oamenilor își petrec cea mai mare parte a orelor de veghe muncind. Și dacă îți urăști slujba, îți este teamă să mergi la muncă și nu obții nicio satisfacție din ceea ce faci, asta îți poate afecta viața într-un mod profund.

Citește și:

simptome si semne burnout Foto: desdemona72/ shutterstock.com

11 semne și simptome care ridică suspiciunea că ai putea suferi de burnout

Senzație zilnică de epuizare

Dacă simțiți că dimineața abia vă ridicați din pat, vă târâți fără nicio motivație la muncă, ați avea nevoie nu de 8, ci de 80 de ore pentru a vă termina treaba pentru că efectiv nu reușiți să va urniți puterile să lucrați, probabil că bifați deja prima condiție a burnout-ului: epuizarea. Aceasta poate fi resimțită atât psihic, cât și emoțional și fizic (ca o oboseală care nu va lasă să va mișcați, sau cum spun unii oameni: ”aștept weekendul ca să zac”).

Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei

Detașarea – lipsa de interes la locul de muncă

Epuizarea conduce la această situație, în care nu mai doriți să ieșiți în evidență, să vă implicați, să aveți entuziasmul de a dezvolta noi proiecte.

Citește și:

Sentimentul (sau realitatea chiar) de incompetență

Pur și simplu simțiți că nu reușiți să fiți eficienți. Dacă altă dată în același timp ați fi terminat 3 atribuții, acum abia reușiți să va apucați de una. La finalul zilei, când trageți linie, concluzionați că nu ați făcut cât ați fi dorit sau chiar că ați rămas în urmă.

Vă simțiți deprimați

Cercetările arată că burnout-ul este în principal o problemă de muncă, în timp ce depresia este un lucru pentru întreaga viață, care poate include locul de muncă. Dar sunt conectate. Studiile arată că, dacă eșți predispus la depresie, ești mai vulnerabil la epuizare și burnout.

Vă urâți munca

Studiile arată că nemulțumirea la locul de muncă este unul dintre efectele secundare (împreună cu lucruri precum absentarea și multe afecțiuni fizice) ale epuizării. Citește continuarea în pagina 2 >>

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.