Oul este considerat un aliment complet, conținând principalii nutrienți de care corpul nostru are nevoie.
De asemenea, așa cum spuneam mai sus, proteinele cu cea mai bună calitate dintre toate alimentele se găsesc în ou (proteinele de clasa I). Practic, în ou găsim toți aminoacizii esențiali de care corpul nostru are nevoie. Majoritatea proteinelor din ou se găsesc în albuș, tocmai de aceea, dacă există alergie la ou, merită văzut la ce componentă a oului: la albuș sau la gălbenuș? Pentru că sunt persoane care pot să consume doar gălbenușul.
Albușul oului nu conține grăsimi și nici colesterol.
Principala proteină a gălbenușului este ovovitelina. De asemenea, în gălbenuș sunt prezente și fosfolipide, extrem de necesare în alimentație, mai ales în cazul copiilor și al gravidelor, vitamine hidrosolubile (în special complexul B) și liposolubile (vit. A, D, E și K).
Atenție: Oul nu conține vitamina C.
Dintre minerale, oul conține în cantități suficiente fosfor, zinc, calciu și fier, acestea fiind prezente în special în gălbenuș.
Valoarea nutritivă: albuș vs. gălbenuș
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
-
Alexandra Chivu
Ghid pentru viitoarele mame: ce analize trebuie să faci înainte de...
Dacă vă întrebați despre diferențele calorice ale ouălor în funcție de pasărea de la care provin, iată câte calorii conține, în medie, fiecare tip de ou:
Ei bine, acesta este singurul ou fără histamina. Histamina crește în organismul nostru în multe situații, cum ar fi când ne confruntăm cu o boală acută, în inflamațiile cronice, în boli autoimune sau în afecțiuni alergice. De asemenea, în unele intoleranțe alimentare histamina poate crește și putem vorbi chiar despre intoleranță la histamina.
De asemenea, există și o boală genetică, mastocitoză, ce se caracterizează prin creșterea nivelului de histamină în organism.
Foarte mulți dintre noi, chiar dacă nu ne dăm seama, putem suferi creșteri ale histaminei.
Un exemplu prin care am trecut toți ar fi strea intensă de oboseală, toropeală și somnolență după un prânz sățios, bogat în carne (conține o cantitate mare de histamină).
Vă recomandăm să citiți mai multe informații despre beneficiile oului de prepeliță în articolul: 5 motive convingătoare să consumi ouă de prepeliță
Desigur că modul în care preparăm oul poate fi important. De exemplu oul ochi prăjit, gătit în ulei sau untură va avea mai multe calorii decât oul ochi preparat fără ulei (în tigaie antiaderentă) sau decât oul fiert.
O omletă simplă gătită în tigaie antiaderentă și fără ulei va avea mai puține calorii decât o omletă prăjită, în care poate am adăugat și diferite sortimente de carne.
Câte calorii are oul fiert?Oul fiert, indiferent dacă îl gătim cu gălbenuș moale sau tare, prezintă în medie 70-80 de calorii.
Albusul de ou conține, în jur de 18-20 de calorii, restul caloriilor se găsesc în gălbenuș. Așadar, gălbenușul este cel mai caloric.
Câte calorii are oul ochi?Dacă oul ochi este gătit fără ulei, în tigaie antiaderentă, va avea aceleași calorii ca și oul fiert.
Dacă însă prăjim oul în ulei sau untură, putem ajunge până la 130-150 de calorii.
Câte calorii are omleta din ouă de găină?Ca să ne fie ușor, ne vom referi la caloriile conținute de un ou gătit omletă.
Ca și în cazul oului ochi, dacă omleta este simplă (ou cu sare și piper), preparată fără ulei, în tigaie antiaderentă, va avea aceleași calorii ca oul fiert.
Dacă prajim omleta simplă în ulei, va avea în jur de 130-150 de calorii, la fel ca în cazul oului ochi prăjit.
Lucrurile se schimbă atunci când dorim o omletă „cu de toate”. Putem adăuga ceapă verde, brânză sau cascaval, ciuperci, morcov , șuncă și așa mai departe. Cu cât omleta este mai bogată în produse de origine animală (carne, mezeluri, lactate, brânzeturi), cu atât va fi mai calorică. Dacă adăugăm în special legume, acestea conțin o cantitate mai mare de fibre și măcar indicele glicemic va fi mai scăzut.
Așadar, dacă vorbim despre o omletă „îmbunătățită” cu 20 de grame de brânză cheddar rasă, se ajunge la un total de aproximativ 230 de calorii. Iar dacă adăugăm pe lângă brânză și câteva bucățele de bacon, numărul caloriilor trece lejer de 300.
În schimb, omleta cu legume (ciuperci, roșii, ceapă) abia dacă ajunge, orientativ, la 200 de calorii.
Ouăle și colesterolul: între mit și realitateStudiile au demonstrat că un consum de ouă moderat (de 2-3 ori/săptămâna) aduce un aport de grăsimi foarte benefice organismului. Așadar, cei care au consumat ouă, au avut o îmbunătățire a colesterolului bun din organism și o scădere a colesterolului rău, acesta din urmă fiind responsabil de apariția aterosclerozei, de complicații cardiovasculare sau chiar de steatoză hepatică.
Studiu: High-density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults
Câte ouă putem consuma pe săptămâna? Este sănătos să mâncăm ouă în fiecare zi?Dacă tocmai am aflat că un consum de câteva ouă pe săptămâna este deosebit de benefic pentru organism, ei bine, un consum exagerat de ouă este dăunător sănătății. Ca orice exces, dealtfel.
Această metaanaliză demonstrează, pentru cei care doresc să aprofundeze, ca anumite fracțiuni de colesterol rău pot crește în consumul exagerat: Association between Egg Consumption and Cholesterol Concentration: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials
Ouăle îngrașă?Consumul de câteva ori pe săptămâna a unui ou cu siguranță nu îngrașă, oul nu este considerat un aliment caloric. Însă este sănătos să mâncăm ouă cu moderație.
Spune-ti parerea!