Setari Cookie-uri

Sfla si tu riscurile pentru inima ta

Fibrilatia atriala determina o crestere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decat AVC de alta cauza

Peste 6 milioane de europeni sufera de fibrilatie atriala, cea mai frecventa tulburare de ritm cardiac, estimandu-se ca prevalenta bolii se va dubla in urmatorii 50 de ani, pe masura ce populatia imbatraneste. Extrapoland datele la nivelul Romaniei, un numar estimat de 200.000 de persoane sufera de fibrilatie atriala (FA).

fibrilatie atriala si tromboza plus accident vascular cerebral

Fibrilatia atriala determina o crestere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decat AVC de alta cauza. „FA constituie un factor major de risc pentru AVC, deoarece favorizeaza acumularea sangelui in inima, cauzand astfel formarea cheagurilor. Aceste cheaguri pot calatori prin vasele de sange, catre creier, si pot cauza un accident vascular cerebral”, explica Trudie Lobban, Fondator si CEO al organizatiei caritabile internationale Atrial Fibrillation Association.


Pana la trei milioane de persoane la nivel mondial sufera un AVC datorat FA in fiecare an. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de FA pot fi deosebit de periculoase, deoarece cheagurile sunt adesea foarte mari, blocand circulatia sangelui prin vasele importante catre creier. Spre deosebire de evenimentele de AVC de alta cauza, consecintele sunt mult mai severe si mai invalidante, cu probabilitate crescuta de deces: 25% in prima luna si 50% in primul an9. Rata de invaliditate permanenta a celor ramasi in viata este de 60%5.

Desi, de peste o jumatate de secol, exista resurse terapeutice pentru prevenirea accidentului vascular cerebral la pacientii cu fibrilatie atriala (antivitaminele K), din cauza riscurilor de hemoragie severa legata de aceasta medicatie ca si a dificultatilor de monitorizare, aproape jumatate din pacientii cu fibrilatie atriala la risc de AVC nu primesc acest tratament”, a declarat Prof. Dr. G. A. Dan, Profesor Universitar de Medicina Interna si Cardiologie, Sef al Sectiei de Cardiologie, de Proceduri Cardiovasculare de Diagnostic si al Unitatii de Aritmologie a Spitalului Universitar Colentina Bucuresti.

Principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral in FA sunt atacul ischemic tranzitoriu, accidentul vascular cerebral sau tromboembolismul in antecedente, respectiv varsta si modificarile structurale ale inimii. Factorii de risc relevanti clinic, dar care nu sunt majori sunt: insuficienta cardiaca, hipertensiunea, diabetul zaharat, sexul feminin, varsta intre 65-74 de ani si boala vasculara.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.