Setari Cookie-uri

Sfla si tu riscurile pentru inima ta

Fibrilatia atriala determina o crestere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral (AVC), unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decat AVC de alta cauza

Una dintre problemele FA este reprezentata de natura deseori silentioasa a bolii, aproximativ o treime din pacienti nefiind constienti de existenta FA, riscul de AVC fiind acelasi ca si la pacientii simptomatici.

Vorbind despre diagnosticul acestei boli, Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Profesor Universitar de Medicina Interna si Cardiologie, Director Medical si Sef al Sectiei de Cardiologie Interventionala a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, a afirmat urmatoarele: „Un puls neregulat ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesara o inregistrare EKG. Din pacate insa, fibrilatia atriala se diagnosticheaza uneori doar in momentul aparitiei complicatiilor sale – accidentul vascular cerebral ischemic sau embolia vasculara.”

Fibrilatia atriala determina, pe langa cresterea frecventei accidentelor vasculare cerebrale, cresterea altor evenimente tromboembolice, a spitalizarilor, fiind asociata cu scaderea calitatii vietii, reducerea capacitatii de exercitiu si disfunctia ventriculului stang. FA este asociata cu o dublare a ratei de deces independent de alti factori care determina mortalitatea, numeroase evenimente de AVC datorate FA putand fi prevenite printr-un tratament antitrombotic corespunzator.

Referindu-se la necesitatea aparitiei unei noi terapii anticoagulante optime, Prof. Dr. G. A. Dan a afirmat urmatoarele: „De mai bine de 3 decenii lumea medicala asteapta un tratament revolutionar care sa combine puterea de a preveni accidentul vascular (eficacitatea) cu reducerea riscurilor de hemoragie, mai ales de hemoragii severe, cum sunt cele cerebrale, conexe medicatiei anticoagulante clasice (siguranta).”

In ceea ce priveste noile optiuni terapeutice, Prof. Dr. Dragos Vinereanu este de parere ca: „Noile medicamente care au aparut deja pe piata sau care vor intra in urmatorii ani, reprezentate de inhibitorii directi ai trombinei si inhibitorii orali ai factorului Xa, promit rezultate mai bune decat tratamentul actual cu acenocumarol, scazand riscul de AVC ischemic si/sau hemoragic, cu efecte adverse importante mai putine si un tratament mai usor de realizat atat pentru pacienti, cat si pentru medici.”

Pentru prima data in ultimii 50 de ani, un nou anticoagulant inovator pentru preventia accidentelor vasculare cerebrale si a tromboembolismului sistemic la pacientii cu fibrilatie atriala de cauza non-valvulara este disponibil acum si in Romania.

Comunicat de presa

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.