Setari Cookie-uri

TEV - a treia boala cardiovasculara ca incidenta

TEV produce peste 550.000 de decese in UE.

Comunicat de presa

• Se estimeaza ca tromboembolismul venos (TEV) este a treia cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauzand anual peste 550.000 de decese in UE.
• La Congresul Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva de la Sinaia a fost lansata in 16 mai a treia editie a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos

tromboembolism venos

Tromboembolismul venos (TEV), manifestat ca tromboza venoasa profunda (TVP) si embolism pulmonar (EP), este considerat a fi a treia cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si cauza a aproximativ o jumatate de milion de decese in Uniunea Europeana, in fiecare an. Conform estimarilor specialistilor, cheagurile de sange venoase ucid anual in Europa mai multe persoane decat cancerul mamar, de prostata, HIV si accidentele rutiere la un loc.

Pe langa prevalenta alarmanta, un alt aspect ingrijorator al TEV este diversitatea si multitudinea grupelor de persoane aflate la risc, fiind o afectiune comuna pacientilor medicali cu boala acuta, chirurgicali, ortopedici, neurologici, celor suferinzi de cancer sau aflati in terapie intensiva, precum si femeilor insarcinate care asociaza trombofilie. Riscul absolut de dezvoltare a TEV difera de la o tipologie de pacienti la alta, de la 20% la pacientii cu afectiuni medicale, la 40% la pacientii cu interventii chirurgicale ginecologice sau urologice majore, pana la 80% la cei cu traumatisme majore sau cu leziuni la nivelul maduvei spinarii.

Citește și:

Plecand de la pericolul reprezentat de TEV in practica medicala curenta si necesitatea preventiei acestuia, Prof. Dr. Leonida Gherasim, Prof. Dr. Dinu Antonescu, Prof. Dr. Dan Tulbure si Prof. Dr. Ana Maria Vladareanu, au elaborat si lansat a treia editie a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos. Compania Sanofi s-a implicat in redactarea si distributia acestui ghid.

Preventia TEV este mai eficace decat tratamentul TEV constituit, de aceea noua editie a ghidului, rezultat al experientei, competentei si colaborarii unui grup de lucru multidisciplinar, isi propune sa actualizeze principalele probleme pe care le ridica tromboprofilaxia in practica actuala din Romania.

"TEV este a 2-a complicatie medicala postoperator si a 3-a cauza de mortalitate in chirurgia majora abdomino-pelvina si in chirurgia ortopedica. Prin urmare, o astfel de afectiune atat de comuna multor grupe de pacienti, ce le pune viata in pericol destul de frecvent, nu poate fi ignorata. A treia editie a ghidului aduce cu sine o abordare diferita a diagnosticului, tratamentului si profilaxiei TEV, fiind un instrument util, educativ si totodata practic, aplicabil in practica actuala a specialistilor din domenii precum terapie intensiva, chirurgie, medicina interna, ortopedie, neurologie etc. Aceasta editie realizeaza trecerea de la ghidul "explicativ" (editia anterioara) la un ghid "demonstrativ", in care se regasesc datele din studiile clinice analizate riguros prin parametri statistici.", a declarat Prof. Dr. Leonida Gherasim, coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

Citește și:

Tromboembolism venos - Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.