Setari Cookie-uri

TEV - a treia boala cardiovasculara ca incidenta

TEV produce peste 550.000 de decese in UE.

Pe langa recomandarile generale de preventie ale TVE, autorii lucrarii au abordat fiecare categorie de pacienti aflati la risc, oferind detalii si recomandari personalizate conform particularitatilor fiecarei tipologii, de la prevalenta si factori de risc, pana la posibile complicatii si metodele farmacologice (medicamentele) ce ar trebui utilizate.

"Am decis sa realizam o noua editie a ghidului de profilaxie din doua motive: primul consta in riscul de mortalitate reprezentat de TEV in randul pacientilor, iar al doilea este reprezentat de aparitia a noi date stiintifice, studii clinice si metode farmacologice. Avand in vedere ca trombofilia este o cauza speciala de risc mai ales la persoanele tinere si in sarcina am inclus si acest capitol. Cea mai utilizata metoda de profilaxie este heparinoterapia de aceea am abordat si trombocitopenia indusa de heparina", a declarat Prof. Dr. Ana Maria Vladareanu, coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

Citește și:

"Profilaxia adecvata – metoda, doza medicament, durata – este cea mai eficienta strategie in prevenirea TEV. Si o astfel de schema individualizata pe tipul pacientului cu risc de afectare TEV am intentionat sa o realizam in ghid. Totusi, ghidul nu este o carte de bucate sau de retete. El faciliteaza elaborarea unui protocol de lucru la nivelul fiecarei unitati sanitare (departament/compartiment), care sa contina, in limitele definite de ghid, metodele precise de prevenire adecvate fiecarei categorii de pacienti. Protocolul se elaboreaza pe baza a trei elemente: recomandarile din ghid, dovezile nou aparute de la data elaborarii ghidului si conditiile locale. In acest sens, protocolul de lucru devine obligatoriu si poate fi inclus in evaluarea calitatii asistentei medicale", a concluzionat Prof. Dr. Dan Tulbure coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

Citește și:

Conform echipei de autori, aplicarea oricarui protocol bazat pe cele mai noi recomandari ale ghidului reuseste sa scada incidenta TEV, dar ramane un risc rezidual, individualizat. Editat cu sprijinul companiei Sanofi, Ghidul a fost lansat in cadrul SRATI 2013 – Congresul anual al Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, din 15-19 mai. Continutul ghidului a fost avizat de societatile stiintifice de profil: Societatea Romana de Anestezie si Terapie Intensiva, Societatea Romana de Chirurgie, Societatea Romana de Medicina Interna, Societatea de Neurologie din Romania, Societatea Romana de Ortopedie si Traumatologie, Societatea Romana de Tromboza si Hemostaza.

"Suntem mandri si deosebit de onorati de a fi sprijinit aparitia atat a primei editii, cat si a acestei noii editii, actualizate si revizuite, a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos. Este modul prin care ne aratam preocuparea si suportul continuu pentru eforturile de imbunatatire a calitatii actului medical si atingerea celor mai inalte standarde de calitate, in beneficiul tuturor pacientilor care sufera sau ar putea suferi de TEV. Speram din tot sufletul ca aceasta lucrare, elaborata de cei mai renumiti experti in domeniu si adoptata unanim de societatile medicale de profil, sa contribuie intr-un mod cat mai mare la imbunatatirea starii de sanatate a romanilor ", a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi Romania.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.