Setari Cookie-uri

Alarma: Kilogramele in plus afecteaza INIMA

Statisticile trag un semnal de alarma cu privire la incidenta bolilor cardiovasculare la noi in tara: Romania este pe locul 3 la nivel european in privinta deceselor cauzate de aceste afectiuni, ceea ce reprezinta aproximativ 60% dintre decesele inregistrate intr-un singur an.

Obezitatea si bolile cardiovasculare

Obezitatea nu afecteaza doar sanatatea prin complicatiile pe care le aduce, bolile cardiovasculare recunoscand aceasta afectiune drept factor de risc major, dar scad in acelasi timp calitatea vietii si – se pare – ca sunt transmise ereditar.

Un studiu apartinand specialistilor de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) arata un lucru ingrijorator in acest sens: spre deosebire de nou-nascutii cu mame normoponderale, cei a caror mame sunt supraponderale sau obeze prezinta, chiar de la nastere, semne ale unor viitoare problemele cardiace, indiferent daca micutii s-au nascut cu greutate normala sau nu.

In plus, s-a raportat ca pentru fiecare crestere in greutate de 10%, incidenta afectiunilor arterelor coronare creste cu 20%.

La randul ei, hipertensiunea, cu consecintele pe care le are asupra circulatiei cerebrale, este si ea strans legata de obezitate, afectand peste 26% din populatia obeza. Un studiu releva ca persoanele obeze au un risc de dezvoltare a hipertensiunii de 5-6 ori mai crescut si aceasta chiar si la tinerii adulti (20-45 ani).

Citește și:

Cum putem scapa de obezitate

Persoanelor care au probleme cu greutatea corporala le este indicat sa dea jos kilogramele in plus, fara a le mai acumula ulterior, aceasta fiind cea mai indicata metoda pentru a-si proteja sanatatea inimii.

Chirurgia bariatrica, spre exemplu, a devenit in ultimii ani cea mai sigura modalitate de a combate obezitatea si excesul ponderal, aducand rezultate remarcabile si de durata. Numita si “chirurgia obezitatii”, aceasta include o varietate de proceduri adresate pacientilor care sufera de tulburari metabolice si reuseste scaderea drastica in greutate prin reducerea dimensiunii stomacului.

Vizionare placuta


Kudika
17 Septembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.