Setari Cookie-uri

Femeile si bolile de inima

Femeile sunt supuse unui risc mai mic pentru bolile de inima fata de barbati. Acest lucru a fost pus de medici pe seama estrogenului care se pare ca ridica nivelul colesterolului bun si are efect vasodilatator. Avantajul se pierde odata cu intrarea la menopauza, daca nu se urmeaza o terapie de substitutie estrogenica, sau daca femeia este o veche fumatoare.

Trateaza diabetul. Persoanele care sufera de diabet trebuie sa-si urmeze tratamentul prescris de medic si sa asocieze exercitii fizice, sa-si controleze greutatea, sa consume diete sarace in grasimi si carbohidrati.

Atentie la durerea in piept. Consulta-ti medicul daca ai inregistrat o durere in piept, brat sau spre gat si mandibula.

Medicamente care protejeaza cordul:

Medicamentele ce scad colesterolul sunt folosite cu succes pentru scaderea riscului de infarct la barbati. Inca nu exista suficiente dovezi care sa ateste acest rol si in cazul femeilor.

Noi studii au aratat ca o aspirina pe zi poate tine la distanta bolile de inima daca terapia este urmata continuu, toata viata. O astfel de terapie are insa destule contraindicatii si nu poate fi urmata decat dupa ce medicul a evaluat global starea de sanatate. Aspirina este un anticoagulant si mentine fluiditatea sangelui. Din acest motiv, aspirina este utila pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange in arterele coronare ingustate de ateroscleroza.

Citește și:

Angina reprezinta durerea in piept, brusc instalata, de durata scurta, produsa de scaderea fluxului de sange in arterele coronare. In tratarea crizelor anginoase pacientii cardiaci folosesc nitroglicerina.
Alte medicamente utilizate pentru controlul problemelor cardiace sunt statinele, beta blocantele si inhibitorii enzimei de conversie.

Terapia de substitutie estrogenica

Beneficiul asupra inimii al administrarii de estrogeni dupa menopauza este controversat. Studii recente au aratat ca acest lucru depinde foarte mult de momentul la care se initiaza tratamentul cu estrogeni. Femeile care incep tratamentul de substitutie hormonala in jurul instalarii menopauzei, au un risc cu 30% mai mic pentru boli coronariene decat cele care nu iau deloc. Femeile care insa incep terapia cu estrogeni la zece sau mai multi ani dupa instalarea menopauzei, sau dupa varsta de 60 de ani, nu obtin nici un beneficiu.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
29 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.