Setari Cookie-uri

Pot adolescentii sa apeleze la rinoplastie?

Raspunsul la aceasta intrebare ridica o problema personala si emotionala complexa.

Pot adolescentii sa apeleze la rinoplastie? Adolescentii si chirurgia plastica faciala

Rinoplastia este o procedura de specialitate, in care chirurgul plastician corecteaza si modifica unitatile estetice ale nasului, imbunatateste forma si profilul in functie de dorintele fiecarui pacient. In acelasi timp, in timpul inteventiei chirugicale, se pot face ajustari pentru a ușura dificultați de respirație și sinuzita la pacientii care au anomalii structurale care afecteaza capacitatea lor de a respira cu ușurinta.

Aceste anomalii au diverse cauze, cum ar fi traume, anatomia congenitala, sau proceduri chirurgicale anterioare și supra- agresive. In timp ce unii pacienti pot ajunge la bisturiu din cauza unor probleme de respiratie sau anomalii, altii doresc pur si simplu maximizarea frumusetii faciale.

rinoplastie

„Marea intrebare este la ce varsta ar trebui sa luam in considerare rinoplastia? Candidatii pentru interventia de remodelare a nasului trebuie sa aiba peste 16 ani in cazul fetelor, si peste 18 ani in cazul baietilor, deoarece, dupa acest interval, oasele nazale au ajuns la maturitate si operatia poate fi realizata fara retineri. Ce este mai important decat maturitatea fizica este varsta la care un adolescent poate lua o decizie responsabila si matura in ceea ce priveste o eventuala interventie chirurgicala.

Citește și:

In cadrul consultatiilor pe care le ofer la clinica Metamorphosis, sunt interesata sa masor nivelul de maturitate si motivatia pacientiilor adolescenti atunci cand decid sa se supuna unei operatii de rinoplastie. Comunicarea eficienta intre chirurg și pacient este esențiala pentru a obține cele mai bune rezultate. Chirurgul ideal va raspunde la toate intrebarile pacientului sau cu privire la procedura aleasa și rezultatul așteptat", spune Dr. Stanculescu-Vasalos.

Pentru aceasta interventie, durata spitalizarii este de 48 ore. Rinoplastia se face sub anestezie generala cu sedare intravenoasa, timp de aproximativ o ora. In timpul operatiei, pielea nasului se separa de os si cartilaj, care sunt apoi sculptate in forma dorita.

Dupa operatie, pe piramida nazala se pune o atela, care se mentine de regula 7 zile. In primele zile postoperator, pacientul isi poate simti fata umflata, cu edem si echimoze in special la nivelul pleoapelor inferioare. De regula, echimozele si edemul persista in prima saptamana, iar la finalul acesteia, atela si firele pot fi scoase.

Citește și:

Timp de 2 saptamani trebuie evitate activitatile solicitante, care pot creste tensiunea arteriala, fapt ce poate favoriza unele sangerari. La pacientii care poarta ochelari, pe o perioada de 6-7 saptamani este contraidicat ca acestia sa se sprijine pe piramida nazala. Nasul operat ramane sensibil pe o perioada de 21 zile si ia un aspect natural dupa 2 luni, insa cel definitiv va putea fi observat dupa trecerea unei perioade de un an.

Momentul cel mai potrivit pentru realizarea rinoplastiei este in anotimpurile de primavara si toamna, deoarece temperaturile foarte ridicate sau scazute pot afecta perioada recuperarii.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Noiembrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.