Ce ar trebui sa stii despre dintii sensibili

Dintii sensibili reprezinta o patologie dentara recunoscuta in stomatologie sub denumirea de hipersensibilitate dentinara, ceea ce descrie o afectiune care se manifesta prin aparitia spontana a unei dureri acute la nivelul unuia sau a mai multor dinti la contactul cu stimuli reci, dulci, acizi sau tactili.

Dintii sensibili reprezinta o patologie dentara recunoscuta in stomatologie sub denumirea de hipersensibilitate dentinara, ceea ce descrie o afectiune care se manifesta prin aparitia spontana a unei dureri acute la nivelul unuia sau a mai multor dinti la contactul cu stimuli reci, dulci, acizi sau tactili.

Persoana in cauza resimte aceasta durere intens, puternic, iar durerea apare in timpul consumului unor alimente acre, dulci, reci sau fierbinti sau chiar cand respira. Astfel pPacientul este poate fi deranjat de durerea care apare atunci cand bea cafea, un suc rece, mananca fructe sau o ciocolata etc.

Durerea din hipersensibilitatea dentinara dispare insa la numai cateva secunde de la incetarea consumului acelui aliment si dizolvarea nutrientilor in saliva sau dupa ce acesta consuma apaactiunii stimulului care a declansat-o.

De ce apare hipersensibilitatea dentinara?

Dintii senztivi sensibili devin astfel datorita deteriorarii unor structuri din componenta acestora si stimularii unor ramuri nervoase de la nivelul dentinei. Insa pentru a intelege mai bine mecanismul de sensibilizare a dintilor trebuie sa aflati cateva notiuni despre structura dintelui.

sensibilitate dentaraDintele prezinta coroana (ceea ce observam din dinte) si radacina (pe care nu o putem vedea, aflandu-se sub gingie). Coroana dintelui este acoperita de un strat subtire si usor albastrui sau albicios de smalt, transparent, lasand culoarea dentinei subiacente sa se observe. Asadar putem spune ca nuanta dintilor este data in principal de culoarea dentinei subiacente smaltului, aceasta ingalbenindu-se in cazul unui regim alimentar neadecvat, igiena dentara deficitara, fumat, odata cu inaintarea in varsta, in cazul unor boli si asa mai departe. Astfel putem spune ca “albul dintilor” este legat si de stilul de viata. Desigur, unele alimente pateaza smaltul, cum este cafeaua, ciocolata, unele fructe ca mure, afine etc.


Kudika
19 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri