Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre dintii sensibili

Dintii sensibili reprezinta o patologie dentara recunoscuta in stomatologie sub denumirea de hipersensibilitate dentinara, ceea ce descrie o afectiune care se manifesta prin aparitia spontana a unei dureri acute la nivelul unuia sau a mai multor dinti la contactul cu stimuli reci, dulci, acizi sau tactili.

La nivelul radacinii, sub gingie, dintele este acoperit tot cu un tesut specializat numit cement, care continua smaltul. Cementul este insa mai putin rezistent decat smaltul, avand aproximativ 65% substanta anorganica, in raport cu 97% substanta anorganicta din structura smaltului, si fiind dispus intr-un strat mai subtire decat acesta..

Sub cement si smalt se gaseste dentina care conţine o multitudine de canalicule microscopice, în care se găseşte un fluid, ce înconjoară terminaţii nervoase conectate cu pulpa dintelui care este formata dintr-un sistem de canaliculi printre care se gasesc si cateva ramuri ce provin din nervul dintelui. Dentina prezina procese de calcificare si ajuta la mentinerea structurii smaltului. Sub dentina se delimiteaza camera pulpara ce contine tesutul moale al dintelui – pulpa dentara – formata in principal din ramuri nervoase si vase de sange cu rol nutritiv.


Kudika
19 August 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.