Setari Cookie-uri

Descoperire: Diabetul, provocat de un virus!

Diabetul zaharat este una dintre bolile cronice ale secolului XX. Intr-un raport dat publicitatii in noiembrie 2011, Federatia Internationala a Diabetului preciza ca pana in anul 2030 unul din zece adulti va avea diabet.

Comunicat de presa

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent, in intreaga lume sunt 346 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet. Peste 80% din decesele provocate de aceasta boala au loc in tarile dezvoltate, cresterea alarmanta a numarului de suferinzi avand ca principala cauza imbatranirea urmata de obezitatate.
Prin frecventa sa, diabetul zaharat intra in categoria asa-numitelor boli cronice ale civilizatiei. Pe cat de simpla pare astazi determinarea nivelului glicemiei, pe atat de dificila este totusi determinarea prevalentei diabetului zaharat la o anumita populatie. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca standardele de diagnosticare a bolii nu sunt inca uniform aplicate.

diabetul provocat de un virus

In functie de mecanismul de aparitie, putem discuta de existenta a doua tipuri de diabet zaharat 1 si 2. Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) reprezinta 5%-10% din totalul cazurilor de diabet, insa cea mai frecventa forma de diabet este diabetul zaharat tip 2 (diabet insulino-independent). Alte forme de diabet zaharat includ diabetul gestational si diabetul secundar.

Citește și:

“Trebuie insa mentionat faptul ca dependenta de insulina nu inseamna in mod obligatoriu ca pacientul va urma terapia cu insulina. De asemenea, termenul de non-insulino-dependent nu se suprapune intotdeauna cu absenta tratamentului insulinic. Expertii considera mai degraba ca notiunea de „insulino-dependent" atrage atentia asupra faptului ca, in absenta administrarii insulinei, pacientul prezinta risc de cetoacidoza diabetica.

Termenii „insulinodependent" si „non-insulinodependent" descriu de fapt stari fiziologice (predispozitia, respectiv rezistenta la cetoacidoza), in timp ce termenii de „tip 1" si „tip 2" se refera la mecanismul patogenic, autoimun (in tipul 1) si nonautoimun (in tipul 2)”, a declarat Dr.Camelia Valentina Cimpoesu - medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iulie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.