Setari Cookie-uri

Descoperire: Diabetul, provocat de un virus!

Diabetul zaharat este una dintre bolile cronice ale secolului XX. Intr-un raport dat publicitatii in noiembrie 2011, Federatia Internationala a Diabetului preciza ca pana in anul 2030 unul din zece adulti va avea diabet.

Diabetului zaharat, rezultat al factorilor de mediu

Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar partial, deoarece se stie ca aparitia ambelor tipuri de diabet este legata intr-o oarecare masura de factori genetici si implicit ereditari. Pe de alta parte, factorii de mediu joaca si ei un rol important.

diabetul provocat de un virus Unul dintre factorii de mediu despre care se crede ca determina in multe cazuri aparitia diabetului zaharat de tip 1 ar fi un virus care infecteaza celulele beta, producatoare de insulina, din pancreas. Aceasta ipoteza este sustinuta de dovezi clinice si experimentale. Aceasta infectia virala poate induce diabet fie prin distrugerea celulelor producatoare de insulina, fie prin declansarea unei reactii imune.

Un alt factor care pare sa predispuna la diabet autoimun de tip 1 este consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic. Cercetarile sugereaza ca albumina din laptele de vaca ar duce la aparitia unor anticorpi care, prin reactivitate incrucisata, afecteaza in cele din urma celulele beta pancreatice si astfel contribuie la aparitia diabetului zaharat.

Citește și:

Tinerii si copii sunt predispusi la diabetul zaharat de tip 1

Diabetul zaharat de tip 1 apare mai ales la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce. Din acest motiv se mai numeste si diabet insulino-dependent.
“Tratamentul medicamentos consta in injectarea zilnica a insulinei, inainte de fiecare masa, aceasta fiind administrata fie in injectii subcutanate fie cu ajutorul unei pompe de insulina.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
26 Iulie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.