Comunicat de presa

Șase factori care cauzează deficiența de vitamina D

Hiperparatiroidismul primar este cea de a treia cea mai frecventa endocrinopatie, dupa diabetul zaharat si disfunctiile tiroidiene. Prevalenta sa in Europa este estimata la aproximativ 3/1000 la populatia generala si 21/1000 in cazul femeile aflate la postmenopauza (Potrivit Ghidului pentru diagnosticul si tratamentul hiperparatiroidismului primar, elaborat de Ministerul Sanatatii).

hiperparatiroidismul primar

Cauza care determina aparitia acestei boli este reprezentata de secretarea in exces a hormonului paratiroidian (hormon care asigura reglarea repartitiei calciului si fosforului in organism) de catre una sau mai multe din cele patru glande paratiroide.

Secretia in exces a hormonului paratiroidian (denumit si pharatormon) se declanseaza in peste 80% din cazuri datorita existentei unui adenom paratiroidian (tumora noncanceroasa a glandelor paratiroide). Alte cauze pot fi hiperplazia paratiroidiana ce se manifesta in 15-20% din cazuri sau cancerul paratiroidian, in mai putin de 1% din cazuri”, a explicat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu – medic specialist Endocrinologie la Centrului Medical Focus.

Ce este hiperparatiroidismul primar?

Hiperparatiroidismul primar clasic se intalneste rar in ziele noastre datorita posibilitatii de diagnosticare in stadiile asimptomatice ale bolii.

“Hiperparatiroidismul primar clasic se caracterizeaza prin afectarea oaselor. Acestea capata aspecte radiologice specifice: resorbtie subperiostala, chiste osoase, osteoclastoame sau “tumori brune” ce determina fracturi patologice, aspect de “sare si piper” al craniului si eroziuni dentare.

Hiperparatiroidismul primar clasic poate afecta si aparatul renal, afectare manifestata prin nefrolitiaza recidivanta, nefrocalcinoza sau insuficienta renala cronica. Boala se manifesta si prin calcificari conjunctivale, hipertensiune, tulburari gastrointestinal (greata, voma, constipatie) si ulcer.” a adaugat Dr. Camelia Valentina Cimpoesu.

Foto: Shutterstock.com

4 surse naturale de vitamina D pentru o sanatate de fier
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: