Setari Cookie-uri

Ce trebuie sa stii despre afectarea glandelor paratiroide

Hiperparatiroidismul primar apare in peste 80% din cazuri datorita unei tumori noncanceroase a glandelor paratiroide.

Hiperparatiroidismul primar asimptomatic este cel mai des intalnit si se caracterizeaza prin hipercalcemie usoara si parathormon crescut, in absenta deficitului de vitamina D.

Anomaliile osoase sunt de intensitate mult mai redusa fata de hiperparatiroidismul clasic si se manifesta prin scaderea densitatii minerale osoase in osul cortical (radius) si o usoara crestere a densitatii minerale la nivelul osului trabecular (vertebre). In cazul acestui tip de boala, litiaza renala apare la 10-25% dintre bolnavi.

Cum tratam hiperparatiroidismul primar asimtomatic?

Tratamentul chirurgical in cazul hiperparatiroidismului primar asimptomatic este indicat in momentul in care calcemia este cu 1 mg peste limita superioara a normalului, in cazul cresterii anormale a cantitatii de calciu din urina (hipercalciurie) sau daca este afectata functia renala a pacientului.

Citește și:

Hipercalcemia acuta este o urgenta medicala, in special daca pacientul este simptomatic si necesita rehidratare, uneori fiind necesara inducerea diurezei fortate si a perfuziilor cu bifosfonati.

In cadrul Centrului Medical Focus, pacientii diagnosticati cu hiperparatiroidismul primar pot beneficia de investigatii gratuite (calcemie, creatinina serica, uree serica si ecografie paratiroida in cadrul spitalizarii de zi), daca au trimitere din partea medicului de familie.

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Vizionare placuta


Kudika
4 Octombrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.