Setari Cookie-uri

Ecografia TIROIDIANA: interpretarea rezultatelor

Adesea ne dorim sa intelegem ceea ce scrie in buletinele medicale, caci o afectiune ne ingrijoreaza si nu reusim sa obtinem mereu toate raspunsurile pe care le-am dori din cabinetul medical.

Ce ar trebui sa stim despre glanda TIROIDA?

Glanda Tiroida este situata la nivelul gatului, de o parte si de alta a “marului lui Adam”. Aceasta glanda este “controlata” de glanda mama numite hipofiza si care se afla la nivelul capului. Glanda hipofiza este cea care face legatura intre sistemul endocrin si cel nervos, asigurand integrarea unor functii.

Glanda tiroida prezinta importante influente asupra cresterii si dezvoltarii, afectand grav dezvoltarea intelectuala la copil, daca disfunctia apare in copilarie (hipotiroidia in copilarie duce la retard mintal si de crestere).

La adult glanda tiroida controleaza metabolismul, astfel ca o exagerare a functiei tiroidiene va duce la tahicardie, momente de ideatie, slabire, insomnii etc.

La polul opus functia insuficienta a glandei tiroida (hipotiroidia) duce la incetinirea metabolismului, ingrosarea si uscarea pielii, exces ponderal, somnolenta, letargie, constipatie, bradicardie etc.

Citește și:

anatomie tiroida analize medicale ecografie tiroidiana

Ecografia tiroidiana: interpretarea rezultatelor

Ecografia tiroidiana este ceruta de medicul endocrinolog atunci cand doreste sa descopere si modificarile structurale ale aglandei si nu doar cele functionale care pot fi decelate prin dozarea hormonilor specifici din sange.

Glanda tiroida – mica incursiune anatomica

Precizam mai sus ca glanda tiroida este situata de o parte si de alta a “marului lui Adam”. Aceasta dispozitie este posibila pentru ca glanda tiroida prezinta doua mase separate numite lobi: lobul stang si lobul drept.

Foto Glanda tiroida anatomie@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.