Setari Cookie-uri

Ecografia TIROIDIANA: interpretarea rezultatelor

Adesea ne dorim sa intelegem ceea ce scrie in buletinele medicale, caci o afectiune ne ingrijoreaza si nu reusim sa obtinem mereu toate raspunsurile pe care le-am dori din cabinetul medical.

Aceste doua mase de tesut glandular sunt unte inferior orintr-un cordon de tesut tiroidian, numit istm. Asadar privind din fata am putea spune ca glanda tiroida are forma de potcoava cu deschiderea in sus.

Exista si unele variante anatomice in care glanda tiroida are forma usor modificata, dar structura sa, vizibila si ecografic, este normala.

Ecografia tiroidiana: Lobul drept/lobul stang

Dimensiunile normale sunt de aproximativ 35/15/12 milimetri, putand varia usor si in functie de statura pacientului. Ceea ce conteaza insa este ca la normal conturul lobului este regulat, cu ecostructura omogena.

eco tiroida

Patologic se poate observa conturul neregulat, cu prezenta unor nodularitati de dimensiuni diferite care pot avea aspect hipoecogen sau hiperecogen (adica intensitatea nuantelor de gri vizibile in ecranul ecografului).

Citește și:

Aceste nodularitati pot fi foarte mici, ceea ce se noteaza ca aspect micronodular.

Se pot observa de asemenea si chisturi de dimensiuni variabile, numarul acestora si dimensiunea se noteaza, precum si faptul daca comunica sua nu intre ele.

Ecografia tiroidiana: istmul

Dupa investigarea celor doi lobi se va vizualiza ecografic si istmul. La normal are contur regulat cu ecostructura omogena.

Patologuc poate prezenta nodularitati, chisturi si aspect neregulat. Poate avea dimensiunile modificate.

Foto ecografie tiroidiana@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.