Concentratia glucozei in sange creste si in alte situatii despre care vom discuta mai jos, deci cu atat mai mult este nevoie sa intelegem mai multe despre metabolismul “dulcelui” in organism.

Ce este glicemia?

Trebuie sa stiti ca toate alimentele care contin carbohidrati sunt metabolizate de organismul nostru pana la glucoza – principala sursa de glucid a organismului. Glucoza este atat de importanta pentru noi, incat reprezinta si principalul “combustibil” al creierului (alaturi de corpi cetonici). Acum cred ca intelegeti de ce consumul de dulce da dependenta, iar incercarea de a renunta la zahar poate da simptome precum un adevarat sevraj.

100 de retete culinare pentru DIABETICI

Glicemia reprezinta concentratia glucozei in sage, iar aceasta glucoza prezinta numeroase efecte asupra tesuturilor din organism, asupra celulelor, putand avea efecte toxice.

De aceea este foarte important sa mentinem in limite glicemia. O scadere a glicemiei prea mare sau o crestere exagerata poate duce chiar la instalarea comei. Daca din coma hiperglicemica (datorata unei cresteri prea mari a glicemiei – valori peste 200-300 mg/100 ml sange) medicul reuseste destul de bine sa stabilizeze pacientul, in coma hipoglicemica (o scadere accentuala a glicemiei) trebuie intervenit rapid pentru ca minutele sunt numarate. In acest caz, orice administrare de glucoza, chiar si punerea zaharului sub limba (se absoarbe repede) salveaza pacientul.

Home glucose meter photo@Shutterstock.com

Analize medicale pentru sanatatea COLONULUI
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: