Setari Cookie-uri

ZAHARUL din SANGE: ce ar trebui sa stii despre glicemie

Fie ca ai aflat chiar despre tine ca ai probleme cu glicemia, fie ca un membru drag al familiei tale sufera deja tulburari ale concentratiei “zaharului” in sange, un lucru este cert: diabetul zaharat de tip 2 este atat de frecvent, incat orice adult ar trebui informat cu privire la nivelul normal al glucozei in sange.

Se pare ca tulburarile de glicemie din diabetul zaharat de tip 2 sunt in stransa legatura cu tesutul gras, supraponderabilitatea jucand un rol important. Astazi se considera ca tesutul gras, in exces, devine “un organ”, cu functii clare, chiar ca o glanda, secretand o serie de substante care perturba serios echilibrul organismului.

Cum se “masoara” glicemia

Glicemia se masoara din sange, fie odata cu alte analize, fie folosind glucometrul (este nevoie de o mica intepatura).

cum masori glicemia

Este de preferat sa masurati glicemia dimineata, fara sa fi mancat sau baut ceva inainte (chiar si apa, poate duce la o dilutie a elementelor din sange). De asemenea este indicat sa nu fi consumat glucide in ultimele 12 ore. Mai exact in ziua precenta masurarii glicemiei este indicat dupa ora 17 sa nu consumati nimic dulce, nici fructe sau fainoase. Puteti consuma salata sau o supa de exemplu la cina.

Citește și:

Valorile normale ale glicemiei a jeun: 70-110 mg la 100 ml sange.

Cand creste glicemia?

Glicemie poate fi crescuta atunci cand:
- Ati consumat dulciuri si masurarea glicemiei nu a fost “pe stomacul gol”. Este indicat sa spuneti medicului daca ati luat sau nu masa, pentru ca valorile glicemiei vor fi comparate cu alte intervale, cele potrivite.

Home glucose meter @Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
21 August 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.