Comunicat de presa

Conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu, presedintele Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, a prezentat in premiera rezultatele primei analize la nivel national privind epidemiologia amputatiilor la pacientii cu diabet zaharat. Evaluarea realizata face parte dintr-un proiect amplu initiat de Federatie in anul 2006.

Citeste si:

12 Tratamente naturiste de ameliorare in DIABET

Diabet si analize medicale explicate

Medicii diabetologi prezenti in cadrul congresului au semnalat lipsa unor evaluari si statistici exacte la nivel national privind numarul pacientilor care sufera de diabet. Presedintele Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a apreciat aceasta evaluare nationala ca un prim pas in analiza statistica a efectelor sindromului diabetic la pacienti. Rezultatele acestei cercetari au demonstrat ca numarul persoanelor care au prezentat amputatii ale piciorului diabetic este in crestere, atat in situatia cazurilor minore, cat si a celor majore. “La fiecare 80 de minute se realizeaza o amputatie de picior diabetic. Statistica este demonstrata de prima analiza realizata la nivel national de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Numai in anul 2010, peste 5000 de amputatii de picior diabetic au fost facute. Din pacate, aceasta este o consecinta nemiloasa a acestei boli, care determina pierderea sensibilitatii la membrele inferioare. Aceasta evaluare poate fi un punct de plecare pentru masurarea obiectiva a eficientei interventiilor noastre.” a declarat conf.univ.dr. Ioan Andrei Veresiu.

Un alt subiect abordat de presedintele Federatiei de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a fost importanta educatiei in asistenta pacientului cu diabet. Conferentiarul este de parere ca pacientul trebuie sa invete sa traiasca si inafara spitalului, dar in acelasi timp relatia cu medicul specialist nu trebuie deteriorata. Subiectul educatiei la pacientii cu diabet a fost dezbatut in nenumarate randuri in cadrul congresului, printre care si de prof.univ.dr. Maria Mota, presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si amfitrionul Primului Congres al Asociatiei Romane de Educatie in Diabet, care s-a desfasurat in paralel cu congresul Federatiei. Aceasta a sustinut ca pacientul cu diabet trebuie sa fie un mic diabetolog, care trebuie sa stie ce medicamente sa ia, cand sa le ia si ce alimente sunt bune pentru dieta sa.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: