Comunicat de presa

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

Diabetul zaharat poate fi considerat o problema majora de sanatate publica in Romania, in conditiile in care Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca aproximativ 1,5 milioane de romani sufera de aceasta boala, iar circa 115 000 dintre ei urmeaza deja insulinoterapia.

Conform unor date furnizate de catre Organizaţia Mondiala a Sanataţii, in Romania anului 2011 o persoana din patru era obeza, iar una din doua avea probleme cu greutatea. In prezent, endocrinologii sunt de parere ca rata obezitatii in Romania este de circa 30%, ceea ce plaseaza tara intre primele zece europene in acest top. Astfel, specialistii anticipeaza o dublare a numarului de cazuri de diabet in urmatorii 20 de ani din cauza stilului de viata sedentar si a excesului alimentar.

diabet statistici

Ce ar trebui sa stii despre diabet

Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin hiperglicemie, adica cresterea valorii glicemiei (glucozei din sange) peste valoarea normala de 126 mg/dl. Acest parametru este mentinut in limite normale prin intermediul unei secretii a hormonului pancreatic numit insulina. Valorile glicemiei intre 100 si 125 mg/dl definesc prediabetul, o etapa premergatoare aparitiei diabetului zaharat.

Atunci cand se observa o scadere a cantitatii de insulina sau o afectare a capacitatii acesteia de a actiona corespunzator in organele periferice (muschi, ficat, tesut adipos), apare cresterea valorii glicemiei si diabetul zaharat de tip 1 sau tip 2.

Cauzele aparitiei diabetului

Riscul de aparitie a diabetului creste atunci cand unul dintre parinti a fost diagnosticat cu aceasta boala, mai ales daca mostenirea genetica este asociata la randul ei cu obiceiuri nesanatoase de viata, cu sedentarismul sau obezitatea.

Foto@Shutterstock.com

100 de retete culinare pentru DIABETICI
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: