Setari Cookie-uri

Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat si SIDA

Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat si SIDA, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un articol aparut recent in prestigiosul cotidian Daily Telegraph in editia din 5 iulie 2007.

“Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat ºi SIDA”, avertizeazã oamenii de ºtiinþã intr-un articol apãrut recent in prestigiosul cotidian Daily Telegraph in ediþia din 5 iulie 2007.

Se aºteaptã ca aproape 3,8 milioane de persoane sã moarã din cauza diabetului in acest an. In jur de 80% dintre bolnavii de diabet au venituri medii sau sub medie, conform Federaþiei Internaþionale de Diabet.

Numãrul celor care mor din cauza diabetului ºi SIDA a ajuns la paritate la nivel global. Din nefericire, nu toate decesele care se datoreazã diabetului sunt puse pe seama acestuia deoarece se inregistreazã de regulã drept cauzã una din multiplele complicaþii ale diabetului (nefropatia, infarctul miocardic, amputaþia membrelor inferioare, neuropatia, etc).

Cum þãrile sãrace se urbanizeazã rapid ºi inregistreazã modificãri ale dietei tradiþionale ºi stilului de viaþã, se aºteaptã ca diabetul sã devinã o problemã cu mult mai serioasã.

In urmãtorii 20 de ani se estimeazã ca incidenþa diabetului sã creascã cu 80% in Africa ºi cu 100% in America Latinã.

Aceste previziuni alarmante precum ºi costurile tot mai mari ale asistenþei medicale asociate acestei boli determinã guvernele sã acþioneze.

Din ce in ce mai multe þãri sunt pregãtite sã aloce fonduri din ce in ce mai mari pentru lupta impotriva acestei boli.

La un summit-ul organizat la Nairobi de Fundaþia Mondialã a Diabetului, ministrul sãnãtãþii kenian, Charity Ngilu, a promis sã lupte atat impotriva diabetului de tip 1, care apare la copiii ºi adulþii tineri, cat ºi impotriva celui de tip 2, depistat in special la adulþii supraponderali ºi inactivi.

"Ministerul meu va asigura resursele necesare” a declarat doamna Ngilu.

Angajamentul Keniei de a lupta impotriva diabetului se regãseºte in alte þãri africane cum ar fi Tanzania ºi Camerun.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.