Setari Cookie-uri

Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat si SIDA

Diabetul va ucide in acest an tot atatea persoane cat si SIDA, avertizeaza oamenii de stiinta intr-un articol aparut recent in prestigiosul cotidian Daily Telegraph in editia din 5 iulie 2007.

India si China, care au cate 40 milioane de diabetici, faþã de 19 milioane din SUA, abordeazã foarte serios problema.

Omenirea este pe cale sã recunoascã existenþa acestei crize ºi se discutã chiar despre necesitatea constituirii unui fond global pentru tratarea acestei boli, aºa cum s-au constituit fonduri pentru malarie, tuberculozã sau SIDA.

Diabetul este o problema serioasã ºi in Romania. Conform specialiºtilor, cel puþin 50.000 de cazuri noi de diabet sunt descoperite in fiecare an. Deºi la ora actualã in Romania sunt inregistraþi in evidenþele centrelor de diabet aproape 500.000 de diabetici se estimeazã cã numãrul lor real ar fi de peste 1 milion.

Romania se aliniazã ºi ea la tendinþa globalã, facand eforturi din ce in ce mai mari pentru soluþionarea crizei diabetului. Ministerul Sãnãtãþii a decis nu mai departe de luna aprilie a acestui an eliberarea medicamentelor pentru tratarea acestei boli prin farmaciile cu circuit deschis, lucru ce a dus la eliminarea aglomerãrii din centrele de diabet, aglomerãri ce determinau mulþi diabetici sã renunþe la ridicarea medicamentelor ce li se cuveneau. De asemenea s-a hotarat implicarea medicilor de familie in depistarea ºi tratarea diabeticilor facilitand astfel accesul bolnavilor la consultaþii ºi tratament.
In diabet nu sunt importante numai diagnosticul ºi tratamentul ci ºi monitorizarea cu regularitate a glicemiei. Conºtientizand acest lucru, Ministerul Sãnãtãþii a organizat in anul 2006 o licitaþie naþionalã pentru glucometre destinate diabeticilor de tip1 insulinodependenþi. Astfel, 10.000 de diabetici au primit glucometre Accu-Chek ºi teste necesare pentru monitorizarea glicemiei pe o perioada de 1 an.

Informatii oferite de Top Diagnostics
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
5 Septembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.