Setari Cookie-uri

Petele depigmentate ale tinerilor

Vitiligo este o boala cronica ce debuteaza in general la varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor pete albicioase pe piele ce se datoreaza distrugerii melanocitelor (celulele pigmentare ale pielii) de catre propiul sistem imun.

Tratamentul cu hormoni – corticoterapia

Se folosesc corticosteroizi ce contribuie la repigmentarea pielii si este ideal ca aceasta terapie sa se inceapa cat ma precoce pentru a da rezultate bune. Aceste medicamente (printre care se numara si cortizonul) sunt similare hormonilor produsi de glandele suprarenale si sunt prescrise sub forma de creme cu plicare locala. Se folosesc cel putin trei luni pentru a se obtine rezultate.

Terapia prin raze

Fototerapia cu UVB de banda ingusta

Aceasta este o terapie ce foloseste raze ultraviolete UVB de banda ingusta, fiind o alternativa mai sigura pe termen lung si nu necesita administrarea unor medicamente pentru a sensibiliza ariile depigmentate ale pielii cum este cazul fotochimioterapiei prin metoda PUVA. Fototerapia cu UVB de banda ingusta are putine efecte secundare si nu este contraindicata femeilor insarcinate.

Fotochimioterapia prin metoda PUVA

Aceatsa este o metoda ce necesita administrarea de psoralen pe cale orala sau sub forma de creme cu aplicare locala. Psoralenul, ingerat cu 2 -3 ore inainte de fototerapie face pielea mai sensibila la razele ultraviolete.

Aplicarea topica (doar in zonele in care se doreste sensibilizarea pielii) este indicata persoanelor cu un numar redus de zone depigmentate (cel mult 20% din suprafata corpului). Pentru pacientii ce prezinta arii albicioase in procente de peste 20 din suprafata corpului se recomanda administrarea orala a psoralenului.

Efectele adverse ale acestei tehnici sunt : mancarimi ale pielii, arsuri, dureri, colorarea mai intensa a zonelor afectate sau a portiunilor de piele vecine etc. Aceasta terapie este contraindicata femeilor gravide sau care alapteaza si copiilor sub 12 ani.

Tratament prin depigmentarea pielii

Aceasta terapie presupune depigmentarea intregii pieli astfel incat pielea sanatoasa sa fie depigmentata pana ajunge in aceeasi nuanta cu cea care a fost afectata. Acest tratament consta in aplicarea de hidrochinona in fiecare zi pe pielea sanatoasa pana ce aceasta se depigmenteaza suficient.

Ca si efecte adverse enumeram: inflamatia si uscarea pielii, umflaturi, mancarimi de piele, arsuri.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.