Setari Cookie-uri

Petele depigmentate ale tinerilor

Vitiligo este o boala cronica ce debuteaza in general la varste cuprinse intre 20 si 30 de ani. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin aparitia unor pete albicioase pe piele ce se datoreaza distrugerii melanocitelor (celulele pigmentare ale pielii) de catre propiul sistem imun.

Aceasta depigmentare este permanenta si predispune pacientul la cancer de piele caci sunt distruse melanocitele, celulele ce organizau in piele un strat protector impotriva razelor solare.


Tratamentul chirurgical – transplantul

Exista doua posibilitati de transplant : fie se transplanteaza grefe de piele, fie melanocite.

Transplantul de piele

Grefe de piele prezinta melanocite si se iau de la donator pentru a fi plasate primitorului in zonele depigmentate. In general aceste grefe raman pigmentate, insa exista riscul de a se decolora.

Transplantul de melanocite

Se preleveaza o bucatica de piele ce contine melanocite si se introduce intr-un mediu special de crestere si inmultire a melanocitelor. Apoi se separa melanocite din cultura care sunt transplantate in zonele depigmentate.

Cum prevenim aparitia acestei boli?

Din pacate, daca nu i se cunosc cauzele nu stim de ce sa ne ferim. Insa putem folosi cremele de protectie solara ca metoda de protectie impotriva cancerului de piele sau pentru a preveni arsurile repetate ce predispun la declansarea acestei boli.

Ce inconveniente prezinta aceasta boala?

In primul rand predispozitia la cancerul de piele ce poate fi evitata folosint creme protectoare impotriva razelor ultraviolete si reducand expunerile la soare.

O alta problema cu care se confrunta tinerii ce au aceasta boala este cea estetica, insa cu ajutorul produselor cosmetice ori prin terapiile bronzante efectele acestei boli pot fi « ascunse ».

O alta problema o presupune aceea a lipsei de vitamina D. Aceasta vitamina esentiala absorbtiei calciuliu in organism este secretata sub influenta expunerii la soare, iar acesti pacienti trebuie sa evite astfel de expuneri. De aceea este recomandat sa consume suplimente alimentare ce contin vitamina D si se gasesc in farmacii.

Un articol de Iulia D.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
18 Februarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.