Setari Cookie-uri

Dulcele... dusman al vietii

Imbunatatirea stilului de viata reprezinta un pas important catre preventia unei boli cronice chinuitoare diabetul zaharat tip 2. Cu aproape 1 milion de bolnavi in Romania si 230 de milioane pe plan mondial, diabetul zaharat de tip 2 este consecinta alimentatiei incorecte, hipercalorice, abundente in grasimi si glucide rafinate, a obezitatii si sedentarismului, a fumatului si consumului excesiv de alcool.

Imbunatatirea stilului de viata reprezinta un pas important catre preventia unei boli cronice chinuitoare – diabetul zaharat tip 2. Cu aproape 1 milion de bolnavi in Romania si 230 de milioane pe plan mondial, diabetul zaharat de tip 2 este consecinta alimentatiei incorecte, hipercalorice, abundente in grasimi si glucide rafinate, a obezitatii si sedentarismului, a fumatului si consumului excesiv de alcool.

Pentru a tine la distanta aceasta boala trebuie respectate un set de reguli ce au ca scop minimizarea factorilor de risc:

Mentine o greutate adecvata

Pentru persoanele supraponderale sau obeze, preventia diabetului se bazeaza pe obtinerea unei greutati cat mai apropiata de greutatea ideala. Fiecare kilogram pierdut reprezinta un castig importanta pentru sanatate. Un studiu a arata ca adultii supraponderali care au pierdut o greutate moderata (5 – 10% din greutatea corpului) si care fac exercitii fizice regulat, au avut un risc mai mic de a face diabet cu 58% in decursul a trei ani. Beneficiile obtinerii unei greutati optime nu se rezuma doar la preventia diabetului. Eliminarea kilogramelor in plus contribuie la sanatatea inimii, a ficatului, la reducerea colesterolului si imbunatatirea propriei imagini.

Citește și:

Renunta la dietele grase

Dietele sarace in carbohidrati, bogate in proteine sau alte diete “minune”, pot ajuta la scaderea in greutate intr-o prima faza, insa nu sunt de folos la mentinerea greutatii corporale pe termen lung. In plus, o astfel de alimentatie poate produce carente severe prin excluderea unor nutrienti importanti.

Solutia este o alimentatie cat mai variata si atent controlata in ceea ce priveste marimea portiilor. Accentul trebuie pus pe alimente sarace in grasimi si calorii precum fructele, legumele, cerealele, carnea de pasare si pestele.

Consuma suficiente fibre

Aportul alimentar de fibre previne diabetul zaharat prin imbunatatirea nivelului de zahar din sange. Fibrele reduc de asemenea riscul afectiunilor cardiovasculare. Ajuta si la scaderea greutatii prin reducerea senzatiei de foame. Consumul zilnic trebuie sa includa 25 – 50 de grame de fibre luate din fructe, legume, fasole, paine integrala, nuci, seminte.

Citește și:

Consuma cereale integrale

Vizionare placuta


Kudika
30 Septembrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.