Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre produsele "fara zahar"

Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele light. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.

Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele “light”. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.

Ce ar trebui sa stii despre efectele nocive ale inlocuitorilor de zahar

De multa vreme oamenii au ajuns sa creada ca inlocuitorii de zahar sunt mai buni si ca folosesc in orice dieta. Pentru persoanele care nu au tulburari metabolice, medicii insa nu ii recomanda. De ce aceasta? Pentru ca organismul are mare nevoie de glucoza (mai putin de alte zaharuri gen galactoza sau fructoza) el va dori sa o consume (spre exemplu principalul "combustibil" al creierului este glucoza) astfel va secreta suficienta insulina pentru a putea introduce glucoza in celule.

Citește și:

Insa de unde stie organismul cata insulina sa secrete? El stie pentru ca inca din digestia bucala (cea salivara) este anuntat ca va primi glucoza pe baza stimularii receptorilor gustativi pentru dulce (indiferent daca acest dulce este glucoza sau un inlocuitor de zahar). Apoi in stomac sunt alti senzori pentru dulce, la fel si in intestine, astfel ca organismul aproximeaza secretia de insulina in special pentru zaharul pe care il are de utilizat. Dar insulina mai determina insa si alte procese anabolice prin care se dezpoziteaza in celule si alte substante, inclusiv cele grase in celulele adipoase. Astfel, daca folositi inlocuitori de zahar, practic va "pacaliti" organismul ca primeste glucoza, el secreta insulina pe masura insa... glucoza nu-i, poate alte zaharuri de care organismul nu are prompta nevoie si va trebui sa le metabolizeze si pe acestea tot la glucoza. Asadar, ce face cu insulina secretata, caci daca nu o foloseste va scadea glicemia (concentratia glucozei din sange) si persoanei ii va fi rau (tremor, transpiratii reci, stare de lesin, piuit in urechi - hipoglicemie). Astfel foloseste insulina in alte procese, cum spuneam mai sus, cele anabolice, care in final duc la acumularea de nutrienti in depozite adipoase si la cresterea in greutate, efect opus celui pe care vreti sa-l obtineti prin dieta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.