Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stii despre produsele "fara zahar"

Din dorinta de a ne mentine silueta ori pentru ca dorim sa scadem cat mai mult posibil numarul de calorii consumate zilnic insa fara a ne abtine, daca se poate, de la produsele preferate, alegem sa le consumam pe cele fara zahar. Astazi din ce in ce mai multi oameni aleg produsele light. Insa aceste produse ce contin inlocuitori artificiali de zahar pot prezenta anumite riscuri pentru sanatate mai ales daca nu suntem atenti la cantitatea pe care o consumam din astfel de produse.

In produsele fara zahar sunt continuti unii inlocuitori ce prezinta macar teoretic riscuri asupra sanatatii.

Zaharina – E954

Zaharina se numara printre primii indulcitori artificiali descoperiti fiind intre 200 si 700 de ori mai dulce decat zaharul. Desi este relativ la fel de calorica precum zaharul, totusi pentru a obtine acelasi gust ca la indulcirea cu zahar este nevoie de o cantitate mult mai mica de zaharina, astfel incat se considera ca nu este calorica. Zaharina se adauga in sucuri, guma de mestecat, dulciuri (mai ales cele pentru diabetici) produse fainoase si produse destinate consumului in timpul curelor de slabire. In SUA a fost considerata un produs sigur pana cand in anii 1980 s-a descoperit in urma studiilor efectuate pentru detectarea efectelor pe termen lung a zaharinei au scos la iveala faptul ca pe animalele de laborator zaharina produce cancer de vezica. In studiile efectuate pe populatia care a consumat zaharina timp indelungat nu s-au putut demonstra exact efectele cancerigene ale zaharinei, astfel ca produsele ce contin acest zahar nu au fost interzise.

Citește și:

Sucraloza - E 955

Sucraloza este un indulcitor artificial mai “tanar” decat zaharina si este obtinut din zahar. Avand la baza zaharul, se considera a fi natural si multe persoane au luat acest fapt ca motiv pentru a crede ca sucraloza ar fi mai putin nociva decat alti indulcitori artificiali. In realitate insa, sucraloza, un indulcitor de 600 de ori mai puternic decat zaharul, contine in structura sa chimica o substanta ce s-a dovedit cel putin pe studiile efectuate pe animalele de laborator a fi nociva: clorina. Clorina se considera a fi o substanta toxica si este folosita in pesticide, materiale plastice, dezinfectanti etc. Desi studiile nu sunt suficient de relevante fiind efectuate pe timp scurt de administrare, totusi cele realizate pe animalele de laborator care au consumat un timp scurt sucraloza au aratat riscuri cancerigene.

Citește și:

Studiile pe populatie nu sunt suficiente insa s-a observat o serie de simptome comune la cei care consumau sucraloza: manifestari gastro-intestinale (consitpatie, colici, bolborisme, greata, diaree), tuse, depresie, anxietate, palpitaii, iritatii ale pielii, dureri in piept.

Aspartamul - E 951

Acesta este un indulcitor de aproximativ 200 de ori mai puternic decat zaharul si este de asemenea larg folosit in industria alimentara. Desi au fost realizate numeroase studii in randul oamenilor, fiind un indulcitor folosit de peste 20 de ani in industria alimentara, totusi nu exista inca rezultante relevante pentru riscurile sale, desi teoretic se presupune ca exista macar cele cancerigene. Suspiciunile apar datorita substantelor in care se descompune aspartatul si despre care se cunoaste ca ar avea un potential nociv asupra sanatatii: fenilalanina si mai ales metanol.

Citește și:

Nu s-a reusit insa sa se demonstreze gradul de transformare a aspartatului in alte substante componente in interiorul organismului si nici gradul sau de digestie si absorbite din intestine in organism, astfel ca nu s-a putut detecta exact care este riscul acestui indulcitor si de exemplu la ce cantitate consumata apar. Insa metanolul se cunoaste a fi deosebit de toxic pentru organism, cantitati foarte-foarte mici putand induce moarte.

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.